Την δυναμική του κλάδου ΑΠΕ της Metlen αλλά και την υψηλή προστιθέμενη αξία του μοντέλου asset rotation (που αφορά στα πράσινα έργα που ωριμάζει και κατασκευάζει η εταιρεία και εν συνεχεία πωλεί, χρηματοδοτώντας με τα έσοδα τα νέα projects που προσθέτει στη «δεξαμενή») αποτυπώνει η συμφωνία ορόσημο που ανακοίνωσε χθες (Τετάρτη 24 Απριλίου) για την πώληση όλων των φωτοβολταϊκών έργων σε λειτουργία στη Χιλή (Tocopilla ισχύος 227 MW, Tamarico 167 MW Willika 109,2 ΜW και Dona Antonia 86 ΜW), σε συνδυασμό με μπαταρίες χωρητικότητας 1610 MWh που βρίσκονται υπό κατασκευή. Ένα deal αξίας 715 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της χρηματιστηριακής αξίας της Metlen), την σημασία του οποίου ανέδειξε σε έκθεσή της η Bank of America, που αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 48 ευρώ (χθες έκλεισε στα 44,1 ευρώ με κέρδη 3,96%) διατηρώντας τη σύσταση αγοράς ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου σήμερα και του Capital Markets Day της 28ης Απριλίου στο Λονδίνο.
Το asset rotation αποτελεί βασικό «συστατικό» όχι μόνο της εξωστρέφειας της Metlen (που δραστηριοποιείται σε πάνω από 40 χώρες και στις 5 ηπείρους), αλλά και της ισχυρής ανάπτυξης του βραχίονα των ΑΠΕ M Renewables, o κύκλος εργασιών του οποίου αυξήθηκε το 2024 στο 1,2 δισ. ευρώ (από 734 εκατ. ευρώ το 2023), με τα EBITDA να σημειώνουν άλμα 45% στα 349 εκατ. ευρώ (από 240 εκατ. ευρώ το ένα χρόνο πριν). Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BoFA εξηγώντας το πώς λειτουργεί το μοντέλο, “H εταιρεία στοχεύει στην πώληση έργων ΑΠΕ ισχύος 1 GW κάθε χρόνο. Επιλέγει projects προς ανάπτυξη που θεωρεί ότι μπορεί να υλοποιήσει αποδοτικά (σ.σ. δηλαδή εντός προθεσμιών και προϋπολογισμού) και τα οποία θα ήταν χαρούμενη να κατέχει και να λειτουργεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Από τη στιγμή όμως που ένα έργο δεν φέρει πια κίνδυνο και έχει τεθεί σε λειτουργία, ίσως να έχει μεγαλύτερη αξία για μια άλλη εταιρεία η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την ιδιοκτησία και λειτουργία ΑΠΕ. Κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται εκτός της βασικής αγοράς της Metlen που είναι η Ελλάδα, κάτι που ισχύει για το χαρτοφυλάκιο στη Χιλή. Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία προχωρά στην πώληση του ή των έργων, ανακυκλώνοντας τα έσοδα που αντλεί σε δραστηριότητες με υψηλότερη απόδοση κεφαλαίου».
Στο πλαίσιο αυτό, η συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία στη Χιλή (καθώς η Metlen διατηρεί στη λατινοαμερικανική χώρα και έργα 188 MW σε τελικό στάδιο ανάπτυξης) επιβεβαιώνει εμφατικά την σημασία του μοντέλου «ανακύκλωσης asset”, που παράγει έσοδα από τα ώριμα projects που πωλεί, τα οποία «αιμοδοτούν» νέα projects, ώστε να ανανεώνεται συνεχώς το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της εταιρείας, συνολικής ισχύος άνω των 11 GW που περιλαμβάνει έργα σε Ελλάδα, Αυστραλία, Χιλή, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Νότιο Κορέα, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ισπανία κ.α. Στη βάση αυτού του κατ’ ουσία αυτοχρηματοδοτούμενου, capex-light μοντέλου (στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο επικεφαλής της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος), η Metlen προχώρησε το 2024 στη διάθεση έργων συνολικής ισχύος σχεδόν 1 GW στην Ευρώπη, θέτοντας παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης νέα έργα 2 GW. Όσον αφορά στις συμφωνίες asset rotation που έχουν ήδη γίνει, ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- αυτή με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2 GW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, ένα deal δυνητικής αξίας 2 δις ευρώ, το deal με τη Schroders Greencoat για τη πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταικών 110 MWp στη Μ. Βρετανία και αυτό με την Helleniq Energy για την πώληση χαρτοφυλακίου τεσσάρων φωτοβολταϊκών 211 MW στη Ρουμανία. Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη στην Αυστραλία, που προορίζει προς πώληση η Metlen, όταν εξασφαλίσει τα επίπεδα τιμών που κρίνει ικανοποιητικά
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr