Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν τη στρατηγική της Ελλάδας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τις ενεργειακές εξελίξεις με την είσοδο μεγάλων παικτών, όπως η Chevron, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μελλοντικές προοπτικές, καθώς και ζητήματα ενεργειακής επάρκειας και επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της αυτοπεποίθησης, της συνέπειας και της προσήλωσης στους ευρωπαϊκούς κανόνες, τόσο για τη γεωπολιτική θωράκιση της χώρας, όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε επίσης τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον θαλάσσιο χώρο ως μια σημαντική πρωτοβουλία, που «αποτυπώνει τις δράσεις που πρέπει να κάνουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας». Όπως υπογράμμισε, «είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο βασικές διαστάσεις στον σχεδιασμό αυτό:
- Αναπτυξιακή και περιβαλλοντική: Για πρώτη φορά, όπως δήλωσε, συνδυάζονται πολιτιστική προστασία, αλιεία και τουρισμός, τοποθετημένα με τρόπο που προσφέρουν «βάσεις για οικονομική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος».
- Γεωπολιτική διάσταση: Ο σχεδιασμός αυτός κατατίθεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., συνοδευόμενος από χάρτες που περιλαμβάνουν «όλη την υφαλοκρηπίδα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι χάρτες έχουν ήδη αποσταλεί από την Παρασκευή στην Ε.Ε. -πρόκειται για μια παρακαταθήκη για το μέλλον».
Αναφερόμενος στην αντίδραση της Τουρκίας, σχολίασε πως «σ’ έναν βαθμό ήταν αναμενόμενη», αλλά «η χώρα μας, με αυτοπεποίθηση και σύνεση, προχωράει και αποτυπώνει σε ευρωπαϊκό ρυθμιστικό κείμενο τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας». Και πρόσθεσε με νόημα: «Η σχέση με την Τουρκία περνά μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες της Ε.Ε.».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr