Όταν ξεκινούσαν πριν από χρόνια οι συζητήσεις για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει τις δυσκολίες που θα συναντούσε και τα στάδια από τα οποία θα περνούσε. Ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, που θα έλυνε το πρόβλημα της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου από την Ε.Ε. και θα «ένωνε» το Ισραήλ με την Ευρώπη. Το 2024 αποτελεί χρονιά με πυκνά γεγονότα, καθώς άρχισε να γίνεται σαφές πως για να ολοκληρωθεί το έργο θα έπρεπε να ξεπεράσει τεχνικά και οικονομικά εμπόδια. Βασικότερο, όμως, «αγκάθι» αποτελεί ο γεωπολιτικός παράγοντας. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει, κατά πάσα πιθανότητα, και τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού στην Κάσο, με την παρεμπόδιση των ερευνητικών σκαφών, φανέρωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Άγκυρα θα προσπαθούσε να παρεμποδίσει το συγκεκριμένο έργο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε τον Φεβρουάριο, με τα ερευνητικά σκάφη NG WORKER, IEVOLI RELUME να αποσύρονται και έκτοτε να μην έχουν διεξαχθεί άλλες έρευνες. Έπειτα από πολλούς μήνες σεναρίων, φημολογίας, συναντήσεων και δηλώσεων, φαίνεται πως το έργο έχει κολλήσει για τα καλά, όπως αποκάλυψε χθες η στήλη Big Mouth του powergame.gr.
Τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, με φόντο την απροθυμία όπως φαίνεται της Ε.Ε. να υποστηρίξει ανοιχτά το έργο, υπήρξαν έντονες διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, να παροτρύνει τις χώρες που εμπλέκονται, όπως το Ισραήλ, αλλά και τη Γαλλία, λόγω της Nexans, της κατασκευάστριας εταιρείας του καλωδίου, να υποστηρίξουν το έργο. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στον Πειραιά σημειολογικά ενίσχυσε τη ρητορική ότι σε διπλωματικό επίπεδο στέλνονται ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών ήταν μετρημένες… ως προς την ολοκλήρωση του έργου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 τόνιζε μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος, βεβαίως πάντοτε μετράμε τα γεγονότα, μετράμε τις προθέσεις και τις αντιδράσεις και αυτό πάντοτε σε συνάρτηση με το πώς θα προκύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ωφέλεια για την δική μας εξωτερική πολιτική. Επαναλαμβάνω, το έργο θα προχωρήσει, θα γίνει σε χρόνο ο οποίος είναι ο κατάλληλος». Ο όρος «κατάλληλος» από τα χείλη του υπουργού προκάλεσε ερωτήματα, με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα το ΚΥΣΕΑ δεν έλαβε καμία απόφαση για NAVTEX, σε σχέση με τη συνέχιση των ερευνών.
Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για έκδοση σχετικής NAVTEX, με στόχο την επανέναρξη των ερευνών. Καλά πληροφορημένοι κύκλοι στην Κύπρο αναφέρουν στο energygame.gr πως από τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν αποδίδει η διμερής διπλωματία (Ελλάδας – Τουρκίας), ενώ είναι απογοητευτική η στάση της Ε.Ε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές μετέφεραν πως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, εστιάζοντας στη χθεσινή συνεδρίαση του χθεσινού τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr