Σήμα για σταθερότητα, συγχρονισμό και ένα λειτουργικό ρυθμιστικό πλαίσιο εκπέμπει η αγορά δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση για την ανάπτυξη μιας πλήρους και βιώσιμης αλυσίδας CCUS. Με τα πρώτα μεγάλα έργα να έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να βρίσκονται εν αναμονή καθοριστικών αδειοδοτικών και θεσμικών αποφάσεων, επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου προειδοποιούν: χωρίς σαφές θεσμικό περιβάλλον, επενδυτική προστασία και συγχρονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων κρίκων όλης της αλυσίδας, η αγορά κινδυνεύει να μπλοκάρει πριν καν ενεργοποιηθεί.
Πηγές της αγοράς τονίζουν στο energygame.gr πως τρεις είναι οι συνιστώσες που δημιουργούν κωλύματα στην ομαλή ανάπτυξη του εγχώριου κλάδου δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS), παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και υπάρχει τεχνική και τεχνολογική ετοιμότητα. Πρώτο και καθοριστικό πρόβλημα θεωρείται η απουσία μηχανισμών που να σταθεροποιούν την τιμή του άνθρακα και να περιορίζουν τον επενδυτικό κίνδυνο. Η μεταβλητότητα στο ETS καθιστά αδύνατο τον σχεδιασμό αξιόπιστων και τραπεζικά χρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μοντέλων. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν την ανάγκη για συμβόλαια για διαφορά (CFDs), θεσμικά εγγυημένες τιμές αναφοράς και μακροχρόνια συμβόλαια 15ετούς ορίζοντα, που θα προσφέρουν σταθερότητα και επενδυτική ασφάλεια.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τον χρονικό συγχρονισμό μεταξύ των κρίκων της αλυσίδας CCS. Όπως επισημαίνεται, ενώ πολλά έργα δέσμευσης έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση και βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού ή υλοποίησης, οι αντίστοιχες υποδομές αποθήκευσης είτε δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί, είτε καθυστερούν σημαντικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να «σπάσουν» οι αλυσίδες υλοποίησης και να χαθούν επιδοτήσεις. Η αγορά ζητεί κεντρικό συντονισμό των κρίσιμων έργων από την Πολιτεία, ρήτρες με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και έργων.
Τρίτο και εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι ο κίνδυνος υπερρύθμισης. Παρά την πρόοδο στο θεσμικό σκέλος, τονίζεται ότι ορισμένες διατάξεις είναι υπερβολικά περίπλοκες, με αποτέλεσμα να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές και να καθυστερούν την αδειοδότηση και την υλοποίηση των έργων. «Δεν ζητάμε ένα τέλειο πλαίσιο -ζητάμε ένα λειτουργικό και εξελισσόμενο σύστημα κανόνων, που να προσαρμόζεται στην ωριμότητα της αγοράς και των τεχνολογιών», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με τους εκπροσώπους της αγοράς να καλούν την Πολιτεία να διαμορφώσει ένα περιβάλλον σταθερό και πρακτικό, χωρίς υπερβολικές παρεμβάσεις, ώστε να καταστεί εφικτή η ενεργοποίηση της αγοράς CCUS στην Ελλάδα.
Την ανάγκη για χρονική σύμπλευση όλων των εμπλεκομένων, από τη βιομηχανία έως τους διαχειριστές υποδομών και τις ρυθμιστικές αρχές, υπογράμμισε -στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών- και ο Ευθύμιος Ταρταράς, επικεφαλής Γεωεπιστημών και Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΔΕΥΕΠ. «Χρειαζόμαστε συγχρονισμό μεταξύ των επενδυτικών αποφάσεων (FIDs) των εμπλεκομένων», ανέφερε. Η ΕΔΕΥΕΠ εργάζεται ήδη πάνω στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση CO₂, το οποίο βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, με στόχο να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως το τέλος του έτους. Όπως διευκρίνισε, η ΕΔΕΥΕΠ δεν είναι ο φορέας λήψης αποφάσεων -αυτός είναι το κράτος-, αλλά έχει τον ρόλο της ανάλυσης και της υποβολής τεκμηριωμένων προτάσεων, τις οποίες στη συνέχεια εξετάζει η κυβέρνηση. «Εμείς αναλύουμε και προτείνουμε. Η κυβέρνηση αποφασίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr