Παπασταύρου: Την Παρασκευή η 2η υπουργική απόφαση για τις έρευνες της Chevron

Την Παρασκευή η υπογραφή της δεύτερης υπουργικής απόφασης για τις έρευνες υδρογονανθράκων της Chevron, τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου © ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Για τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναφερόμενος στο ενδιαφέρον της Chevron για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις νοτίως της Κρήτης, μιλώντας για την έναρξη μιας διαδικασίας που επαναφέρει δυναμικά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αύριο αναμένεται η υπογραφή της δεύτερης υπουργικής απόφασης, η οποία –σε συνδυασμό με την πρώτη, που υπεγράφη ήδη την περασμένη Παρασκευή- ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τα τέλη Απριλίου.

Ο κ. Παπασταύρου, μιλώντας από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας: μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται η ανάδειξη του σχήματος που θα αναλάβει την παραχώρηση και πριν από το τέλος του 2025 η συμφωνία θα έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή.

«Πρόκειται για έκφραση ενδιαφέροντος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματισμό και ταχύτητα», δήλωσε με σαφήνεια ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις σε ένα project που κρίνεται κρίσιμο όχι μόνο για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, αλλά και για τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία διεθνών ενεργειακών κολοσσών, όπως η Chevron και η ExxonMobil, δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, αλλά εμπεριέχει και βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία. «Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή λόγω της γεωπολιτικής διάστασης. Η Chevron και η ExxonMobil είναι πολύ δραστήριες αυτήν την περίοδο στη Μεσόγειο», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως εταιρείες αυτού του βεληνεκούς δεν κινούνται αν δεν έχουν κάνει τη γεωλογική και γεωπολιτική τους προετοιμασία.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των τεσσάρων CEOs μεγάλων ενεργειακών ομίλων στον Λευκό Οίκο, στις 17 και 18 Μαρτίου, λέγοντας ότι η προσωπική ενθάρρυνση του πρώην προέδρου Τραμπ προς τις εταιρείες να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες διεθνώς επιβεβαιώνει τη στρατηγική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ιδιωτικής τους παρουσίας. «Η αμερικανική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην περιοχή μέσα από τη δράση των εταιρειών αυτών και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό νέο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπασταύρου στο γεγονός ότι οι περιοχές ενδιαφέροντος νοτίως της Κρήτης δεν σχετίζονται με τις τουρκικές αμφισβητήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως η δραστηριότητα αφορά αποκλειστικά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. «Η περιοχή βρίσκεται στη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης και δεν έχει καμία σχέση με τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν υπάρχει επομένως καμία βάση για τουρκική αντίδραση», ξεκαθάρισε.

Η παρέμβασή του, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στους υδρογονάνθρακες. Ο υπουργός επεδίωξε να πλαισιώσει το ζήτημα μέσα στο ευρύτερο αφήγημα της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους και με στρατηγική γεωγραφική θέση. Αυτά είναι τα σταθερά στοιχεία που μας επιτρέπουν να γίνουμε εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και το Ισραήλ, για τη δημιουργία ενός ευρύτερου πλέγματος ενεργειακής σύγκλισης στην περιοχή.

Παπασταύρου: «H ηλεκτρική διασύνδεση GSI θα βάλει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου»

Στην εξίσωση της συζήτησης τέθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως πρόκειται για έργο «υψίστης ευρωπαϊκής και περιφερειακής σημασίας», τονίζοντας πως η υλοποίησή της όχι μόνο θα τερματίσει την απομόνωση της Μεγαλονήσου, αλλά και θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο. Θα δώσει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου. Και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα πάψει να είναι η τελευταία στον ενεργειακό διάδρομο. Θα ενισχύσει τον ρόλο μας», δήλωσε από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό έχει σύνθετη δομή και απαιτεί θεσμική διαχείριση, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση στο βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

  • Σταύρος Παπασταύρου: ο ρόλος της Ελλάδας είναι να εξάγει ενεργειακή ασφάλεια και να αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο

«Ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί δύναμη σταθερότητας, να συνιστά έναν εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά παράλληλα να δημιουργήσει, μέσω της ενέργειας, με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες, ένα πλαίσιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα, σημείωσε ότι αποτελεί μία «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» και μια σημαντική αλλαγή λόγω της γεωπολιτικής διάστασης που ενέχει. Τόνισε, ωστόσο, πως η Πολιτεία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πριν το τέλος του φετινού έτους. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι, «η πρώτη υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή, η επόμενη υπογράφεται αύριο και μέχρι το τέλος Απριλίου, νομίζω ότι θα δημοσιεύσουμε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον διαγωνισμό, με στόχο μέχρι τον Αύγουστο να έχουμε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και στη συνέχεια πριν το τέλος του έτους να πάμε στη Βουλή των Ελλήνων». Μιλώντας για την αγορά και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, τόνισε ότι, «η μη ύπαρξη εσωτερικής αγοράς πλήττει τα ευάλωτα νοικοκυριά και την ανταγωνιστικότητά μας». «Χρειαζόμαστε δράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χρειαζόμαστε τώρα. Θα είμαστε πολύ επίμονοι σε αυτό το μέτωπο, μαζί με συναδέλφους από την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες», σημείωσε, ενώ τόνισε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων και για το αυξημένο κόστος ενέργειας την περίοδο Δεκεμβρίου- Μαρτίου.

  • Γιώργος Παπαναστασίου: Τρεις Τρόποι Διαχείρισης του Γεωπολιτικού Ρίσκου

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, που συμμετείχε διαδικτυακά στη συζήτηση, υπογράμμισε τη σημασία του ενδιαφέροντος των αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά σε μία περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων. Σχολιάζοντας τη γεωπολιτική πλευρά των ενεργειακών projects στην περιοχή, τόνισε πως υπάρχουν τρεις τρόποι να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις: μέσω της διπλωματίας, με εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων από χώρες με βαρύτητα στη διαμόρφωση ισορροπιών και τέλος, μέσω της «ανεπιθύμητης», όπως είπε, στρατιωτικής δράσης. «Να γίνονται έρευνες, δηλαδή, με συνοδεία στρατιωτικών μέσων που δε θέλουμε αλλά θέλουμε να αποφύγουμε». Ειδική μνεία έκανε στις σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο, ενώ επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για δραστηριοποίηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουμε στις ΑΠΕ, αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στο φυσικό αέριο, καθώς αποτελεί το μέσο μετάβασης προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Ειδικά για τη Chevron, σημείωσε πως υπήρξε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον CEO της εταιρείας που δραστηριοποιείται σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο και εκδήλωσε ενδιαφέρον και για την Ελλάδα , τονίζοντας πως αποτελεί μία πολύ σημαντική είδηση για την περιοχή. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια και την εξασφάλιση προσιτών τιμών για τους πολίτες.

  • Great Sea Interconnector

Σχετικά με το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, τόνισε ότι θα αρθεί η απομόνωση της Κύπρου και δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη, δηλώνοντας πως δεν αποτελεί ένα έργο ανάμεσα σε δύο ή τρεις χώρες, αλλά ένα ευρωπαϊκό project στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά η Ε.Ε. ως έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που και έχει λάβει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό Connecting Europe Facility. Ζήτησε, δε, να υπάρξει πιο ενεργή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το project, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες. «Είμαι αισιόδοξος ότι η διπλωματία και η λογική θα επικρατήσουν. Εμείς θέλουμε πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συμμετοχή και με δηλώσεις αλλά και με δράση», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χαρακτήρισε το έργο ως «κρίσιμο» για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του. Τόνισε, ωστόσο, πως απαιτείται προσεκτική και θεσμική διαχείριση από τις δύο χώρες και την Ε.Ε.

  • Zhecho Stankov: Πρέπει Να Ενώσουμε Δυνάμεις Για Να Επιτύχουμε Σημαντικά Αποτελέσματα

«Όταν είμαστε μόνοι μας δεν μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα. Πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις. Η διασυνδεσιμότητα με τους γείτονες είναι σημαντικός παράγοντας όπως και η αύξηση της χωρητικότητας» υπογράμμισε, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εστίαση σε νέους τερματικούς σταθμούς και αύξηση της χωρητικότητας τα επόμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε αποτέλεσμα «υψηλού επιπέδου διπλωματίας» τον εφοδιασμό της χώρας μέσω της Αλεξανδρούπολης με LNG από την Venture Capital. Τόνισε, δε, πως «το πιο φθηνό και ασφαλές αέριο είναι το ευρωπαϊκό» και ανέφερε πως σε πέντε μέρες θα υπογραφεί η συμφωνία για εξερεύνηση στην Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παράλληλα με τις νέες εξερευνήσεις, να υπάρξουν επενδύσεις στα terminals και στην αύξηση της χωρητικότητάς τους.

ΙΛΥΔΑ
1.76%
1.73
AKTR
1.05%
4.79
ΔΕΗ
1.17%
13.00
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
-0.26%
3.85
ΕΛΠΕ
2.07%
7.40
ΠΕΤΡΟ
-1.21%
8.18
ΟΛΠ
-2.24%
37.05
TITC
-1.04%
38.10
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0.00%
18.00
ΕΥΑΠΣ
0.00%
3.18
ΛΟΥΛΗ
-1.98%
2.97
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
-1.31%
1.21
NOVAL
1.77%
2.30
ΙΝΤΚΑ
4.44%
2.82
ΧΑΙΔΕ
5.67%
0.75
ΔΡΟΜΕ
-1.06%
0.28
ACAG
-0.34%
5.80
ΑΣΚΟ
-0.59%
3.36
ΚΥΡΙΟ
-7.11%
0.81
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΝΑΚΑΣ
0.00%
0.00
BOCHGR
-2.21%
5.30
ΚΕΚΡ
-3.57%
1.08
ΠΛΑΘ
0.92%
3.84
ΡΕΒΟΙΛ
0.65%
1.55
ΕΛΛ
0.00%
14.20
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
-2.42%
0.32
ΟΠΑΠ
0.60%
18.41
ΜΥΤΙΛ
0.00%
38.90
ΔΟΜΙΚ
-2.16%
2.27
ΦΡΛΚ
3.23%
4.00
ΜΕΡΚΟ
0.57%
35.00
ΣΑΡ
0.80%
12.60
ΟΤΟΕΛ
-2.82%
11.02
ΚΡΙ
0.00%
15.06
ΙΑΤΡ
1.44%
1.76
ΠΑΙΡ
-0.29%
0.70
ΜΟΤΟ
0.39%
2.56
ΣΠΕΙΣ
0.35%
5.66
ΚΟΡΔΕ
-2.76%
0.39
ΠΡΟΦ
0.20%
5.08
ΒΟΣΥΣ
1.82%
2.24
ΕΛΙΝ
-0.25%
1.99
OPTIMA
-4.11%
14.00
ΑΚΡΙΤ
3.59%
0.81
ΤΕΝΕΡΓ
0.00%
0.00
ΚΕΠΕΝ
0.00%
0.00
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
-1.75%
0.22
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΑΤΡΑΣΤ
0.00%
8.68
ΒΙΟΚΑ
-1.90%
1.55
ΠΑΠ
1.21%
2.51
ΙΝΤΕΤ
0.90%
1.13
ΠΕΙΡ
0.49%
4.52
ΜΙΝ
-3.47%
0.50
ΕΤΕ
0.00%
8.50
ΒΙΟΤ
-9.72%
0.20
ΑΛΜΥ
0.20%
4.90
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.31%
1.61
ΜΕΝΤΙ
0.00%
1.98
ΜΟΗ
0.10%
20.20
ΟΛΘ
0.36%
28.20
ΣΕΝΤΡ
-1.82%
0.32
ΕΕΕ
0.94%
41.00
ΚΟΥΕΣ
0.00%
6.00
ΕΥΔΑΠ
1.41%
5.77
ΜΙΓ
-0.43%
2.33
ΦΛΕΞΟ
0.00%
0.00
ΦΡΙΓΟ
10.00%
0.24
ΔΑΙΟΣ
0.00%
0.00
ΦΑΙΣ
-0.21%
3.39
ΛΑΝΑΚ
-2.86%
0.85
CENER
-2.32%
8.00
ΝΑΥΠ
-3.69%
0.68
ΙΝΤΕΚ
-0.17%
5.87
ΜΑΘΙΟ
-5.60%
0.59
ΚΑΡΕΛ
-0.65%
308.00
ΑΤΤ
-1.62%
0.73
ΑΤΤΙΚΑ
2.37%
2.16
ΕΣΥΜΒ
0.78%
1.04
ΕΥΡΩΒ
-0.94%
2.21
ΚΤΗΛΑ
-3.50%
1.93
ΕΛΣΤΡ
0.94%
2.14
ΑΔΜΗΕ
-1.44%
2.75
DIMAND
0.24%
8.24
ΒΙΟΣΚ
0.38%
1.33
ΑΒΑΞ
-2.26%
1.90
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-0.73%
1.35
ΠΛΑΚΡ
0.69%
14.50
ΛΑΒΙ
-0.41%
0.73
EVR
2.01%
1.52
ΓΕΒΚΑ
1.56%
1.30
ΑΛΦΑ
-2.41%
1.98
ΟΤΕ
1.79%
15.39
ΜΕΒΑ
-3.96%
3.88
ΑΣΤΑΚ
1.24%
6.54
ΞΥΛΠ
-9.84%
0.35
ΙΝΛΟΤ
2.74%
1.01
CNLCAP
0.00%
0.00
ΑΤΕΚ
28.49%
1.15
ΛΑΜΨΑ
0.00%
37.00
ΕΚΤΕΡ
0.00%
1.75
ΔΑΑ
1.32%
9.22
ΑΝΔΡΟ
2.19%
6.52
ΞΥΛΚ
2.48%
0.25
ΠΡΟΝΤΕΑ
-0.85%
5.80
ΜΠΕΛΑ
0.81%
24.80
ΚΟΥΑΛ
0.00%
1.07
ΕΛΒΕ
-1.21%
4.90
ΤΖΚΑ
4.84%
1.30
ΕΛΧΑ
1.09%
1.86
ΑΡΑΙΓ
-0.87%
11.40
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
-2.78%
3.85
ΜΟΥΖΚ
-2.44%
0.48
ΙΝΛΙΦ
-0.22%
4.54
ΟΛΥΜΠ
2.79%
2.21
ΑΒΕ
0.93%
0.43
ΛΟΓΟΣ
-2.50%
1.56
ΠΕΡΦ
1.39%
5.09
ΤΡΑΣΤΟΡ
0.86%
1.17
ΕΛΤΟΝ
-0.31%
1.63
ΣΠΥΡ
0.00%
0.18
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
1.62%
6.28
AEM
-0.29%
4.07
ΒΙΟ
0.81%
5.00
ΜΠΤΚ
-9.40%
0.53
ΕΧΑΕ
1.19%
5.12
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.77
ΣΙΔΜΑ
-4.72%
1.21
ΣΠΙ
0.00%
0.50
ΕΒΡΟΦ
-0.86%
1.74
ΜΠΡΙΚ
-0.77%
2.58