Με φουλ τις μηχανές σε όλα τα «μέτωπα», κατά μόνας και με εταίρους, σε όλες τις τεχνολογίες (φωτοβολταϊκά, αιολικά, μπαταρίες, μικρά υδροηλεκτρικά), εντός και εκτός συνόρων τρέχει η ΔΕΗ για να διευρύνει το πράσινο χαρτοφυλάκιό της, με το βλέμμα στην επίτευξη του στόχου για διπλασιασμό σχεδόν της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ το 2027, στα 12 GW από 6,2 GW(4,8 GW στην Ελλάδα και 1,4 GW στο εξωτερικό), που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο του 2025.
Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης που ανακοινώθηκε χθες από τη ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (την κοινοπραξία της ΔΕΗ με τον γερμανικό κολοσσό RWE) για την έναρξη κατασκευής ακόμα ενός mega φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 567 MW στην Κεντρική Μακεδονία, επένδυση ύψους 418 εκατ. ευρώ που στηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μια ακόμα –μεγάλη- ψηφίδα του παζλ της πληθώρας των project που έχει βάλει στην πρίζα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο οποίο εντάσσονται και τα φωτοβολταϊκά projects σε Αμύνταιο (940 MW, έργο που βρίσκεται και αυτό υπό την ομπρέλα της ΜΕΤΩΝ) και Πτολεμαϊδα (550 MW, έργο της ΔΕΗΑΝ) που συνιστούν μέρος του ολιστικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας που ανακοινώθηκε την εβδομάδα που πέρασε.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ υλοποιεί και σειρά μικρότερων έργων, τόσο φωτοβολταϊκών όσο και αιολικών (στα οποία αποδίδει αυξημένη έμφαση το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο περαιτέρω εξισορρόπησης του μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής τόσο σε επίπεδο γεωγραφιών, όσο σε επίπεδο τεχνολογιών). Την ίδια στιγμή, ανεβάζει ταχύτητες και στο εξωτερικό, κατασκευάζοντας παράλληλα έργα σε Βουλγαρία (που αποτελεί την νέα προσθήκη στη «βεντάλια» των ξένων αγορών όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ), Ιταλία και Ρουμανία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 2024 της Επιχείρησης , από το Capital Markets Day του περασμένου Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν πράσινα έργα ισχύος 700 MW, εκ των οποίων τα 618 ΜW αφορούν σε τρία διαφορετικά φωτοβολταϊκά projects στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, τα 32 ΜW αναλογούν στα πρώτα έργα της ΔΕΗ στην Ιταλία, επίσης φωτοβολταϊκά, από ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 503 MW και τα υπόλοιπα αφορούν στο «καλάθι» των έργων, αιολικών και φωτοβολταϊκών που απέκτησε η ΔΕΗ από τον Όμιλο Κοπελούζου.
Άλλα 700 πράσινα Μεγαβάτ βρίσκονται υπό κατασκευή, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος αφορούν στο φωτοβολταϊκό cluster του Αμυνταίου της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή. Στο εν λόγω project έχουν ήδη ηλεκτριστεί 5 πάρκα συνολικής ισχύος 210 MW και έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός ακόμα έργου ισχύος 315 MW που αναμένεται να ηλεκτριστεί το επόμενο διάστημα. Η κατασκευή άλλων τριών πάρκων, συνολικής ισχύος 625 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.
Υπό κατασκευή βρίσκονται και πάρκα ισχύος 125 MW στο mega φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, έργο συνολικής ισχύος 550 MW που κατατάσσεται στα εμβληματικά έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ. Άλλα 125 MW θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται εντός του έτους και το τρίτο cluster, ισχύος 240 MW θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του 2026.
Αιολικά έργα
Όσον αφορά στα αιολικά έργα, όπως αναφέρεται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για το 2024, εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και η ηλέκτριση του αιολικού πάρκου «Κάρκαρος», ισχύος 36,4 MW και συνολικού προϋπολογισμού 45,5 εκατ. ευρώ στη Φωκίδα, καθώς και το αιολικού πάρκου «Δούκας», προϋπολογισμού 31,6 εκατ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία Τον Οκτώβριο του 2024 υπεγράφη σύμβαση EPC (Engineering, Procurement and Construction) για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 35,4 MW στη θέση Τιμένιο Όρος των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας και Αργολίδας και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις αρχές του έτους. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το νέο αιολικό πάρκο συνολικής ονομαστικής ισχύος 60 MW στη Ροδόπη. Για το αιολικό πάρκο ισχύος 11 MW στη θέση Λιβαδάκι στην Φωκίδα (εταιρεία Livador στην οποία η ΔΕΗΑΝ συμμετέχει με ποσοστό 49%) η σύμβσαη προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού υπεγράφη το Δεκέμβριο και ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης Balance of Plant (που αφορά σε όλα τα υπόλοιπα σκέλη πλην των ανεμογεννητριών) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών της ΔΕΗΑΝ για αιολικά πάρκα το 2024 ανήλθε σε 61 εκατ. ευρώ, έναντι 223,9 εκατ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη για φωτοβολταϊκά πάρκα, αντανακλώντας την υπεροχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της επιχείρησης.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr