Αυξημένη συνεισφορά στην οργανική της κερδοφορία για τη φετινή χρήση αναμένει η Motor Oil από τον κλάδο ηλεκτρισμού, στον οποίο δραστηριοποιείται μέσω της MORE (AΠΕ) και της NRG, από τον κλάδο κυκλικής οικονομίας και από τη λιανική εμπορία υγρών καυσίμων, όπως αναφέρει η εταιρεία στις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση του 2024.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές για το 2025, η Motor Oil εκτιμά ότι τα κέρδη από τις δραστηριότητες αυτές θα αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στον κλάδο διύλισης (ιστορικά τον βασικό πυλώνα κερδοφορίας του Ομίλου), λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας των μονάδων του διυλιστηρίου μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις των Αγίων Θεοδώρων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ως σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία αναδεικνύεται η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» (την οποία ελέγχουν με ποσοστό 50% -50% η Motor Oil και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, ως βασική προτεραιότητα για την τρέχουσα χρήση αναφέρεται η περάτωση των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στη μία από τις δύο μονάδες διύλισης αργού πετρελαίου εξαιτίας της πυρκαγιάς, που τοποθετείται χρονικά την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2025. Σύμφωνα με τη Motor Oil, κατά το διάστημα υλοποίησης των εργασιών αποκατάστασης η παραγωγική δυναμικότητα του διυλιστηρίου θα κυμανθεί μεταξύ 65%-80% της παραγωγικής δυναμικότητάς του. Η χαμηλότερη απασχόληση των μονάδων του διυλιστηρίου, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εξομάλυνση των περιθωρίων διύλισης συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά περιθώρια των χρήσεων 2022 και 2023, αναμένεται να επηρεάσουν τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης. Μέρος της επίδρασης, πάντως, θα αμβλυνθεί από τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Κοιτάζοντας συνολικά τον κλάδο καυσίμων (διύλιση και εμπορία), η διοίκηση της Motor Oil εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στη διύλιση λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας των μονάδων του διυλιστηρίου θα αντισταθμιστεί από τη συνδρομή των θυγατρικών εταιρειών AVIN και CORAL που κατέχουν συνολικά μερίδιο 35% περίπου της εγχώριας αγοράς, ενώ η CORAL από το 2017 έχει επεκτείνει το δίκτυό της μέσω εξαγορών στις αγορές των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων και την Κύπρο.
Οι κινήσεις αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Motor Oil
Για τα επόμενα χρόνια, εξάλλου, αναμένονται κινήσεις με σκοπό τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του διυλιστηρίου και την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων. Προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του Συγκροτήματος Επεξεργασίας Νάφθας, ενισχύοντας την ικανότητα του διυλιστηρίου να παράγει προϊόντα υψηλότερης αξίας. Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση σε νέα μονάδα παραγωγής προπυλενίου 160.000 τόνων ετησίως, καθώς και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του διυλιστηρίου (+40.000 m3). Προβλέπεται επίσης η κατασκευή νέων λιμενικών εγκαταστάσεων (Αθηνά) για την ουσιαστική επέκταση της δυναμικότητας επεξεργασίας, αποθήκευσης και εμπορίας (+5 εκατ. τόνοι δυναμικό διακίνησης). Έμφαση δίνεται επίσης στην ανάπτυξη προγράμματος παραγωγής προηγμένων βιοκαυσίμων 250.000+ τόνων ετησίως και η ενσωμάτωση 67 MW αξιόπιστης αποδοτικής παραγωγικής ικανότητας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας.
Οι στόχοι για τις ΑΠΕ, η επέκταση στη Ρουμανία
Στον τομέα των ΑΠΕ, ο Όμιλος επικεντρώνεται στην περαιτέρω ενίσχυση της θυγατρικής ΜORE, με στρατηγικό στόχο η εγκατεστημένη ισχύς του «πράσινου» χαρτοφυλακίου (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες) να ξεπεράσει τα 2 GW και τα EBITDA να υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ έως το 2030. Σήμερα η ισχύς των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία της MORE ανέρχεται σε 839 MW, ενώ το χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη φτάνει τα 2,7 GW.
Ο όμιλος έχει κάνει σημαντικά βήματα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρουμανία. Πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε τη συμμετοχή της MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture), του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited, θυγατρική της Premier Energy. Στόχος, η κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW, που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW.
Διαβάστε περισσότερα το energygame.gr