«H σύζευξη του κόσμου της ενέργειας και του ψηφιακού κόσμου, που εφάπτονται στα data centers, όχι μόνο δημιουργεί μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και αποτελεί το νέο, πολλά υποσχόμενο πεδίο της διατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας, με τη ΔΕΗ να επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω του μακρόπνοου project για τη δημιουργία του mega data center στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει hyperscalers από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΗ, από leader της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε καθαρό powertech πρωταθλητή στην περιοχή».
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από το βήμα της ημερίδας για τη γεωπολιτική, τη συνδεσιμότητα και την ενεργειακή ασφάλεια, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) και το German Marshall Fund, δυο κορυφαία think tanks των ΗΠΑ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο έδωσαν το «παρών» ανώτερα στελέχη και άλλων αμερικανικών δεξαμενών σκέψης, άλλα προσκείμενα στους Ρεπουμπλικανούς και άλλα στους Δημοκρατικούς, με την εκδήλωση να αποτελεί γόνιμο έδαφος για έναν διάλογο στρατηγικού χαρακτήρα για τις ενεργειακές σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, μετά την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. «Η πολιτική της Ουάσιγκτον, η επιθετική στάση της απέναντι στην Ευρώπη και η σκληρή κριτική που της ασκεί δεν αναιρούν το τεράστιο βάθος της διατλαντικής οικονομικής εταιρικής σχέσης στην ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαξ Μπέργκμαν, επικεφαλής για Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία του CSIS. Κάτι που υποστήριξε άλλωστε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σχολιάζοντας ότι «η διατλαντική συμμαχία είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ. Και ενώ το “γιατί” (σ.σ. οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να έχουν στενές σχέσεις) παραμένει σταθερό, το “πώς”, ο τρόπος δηλαδή της διατλαντικής συνεργασίας, πρέπει να εξελιχθεί, εστιάζοντας σε λύσεις με επιχειρηματική πολιτική, που διασφαλίζουν αμοιβαία οφέλη».
Πώς τα data centers μπορούν να γίνουν ενεργειακή «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης: «Η ανάπτυξη των data centres είναι ένας στόχος που μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της πορείας προς την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) των μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ, ενώ η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, αγκαλιάζοντας την ψηφιακή επανάσταση και καλύπττοντας τις ενεργειακές της ανάγκες». Αυτό ακριβώς το win-win μοντέλο διατλαντικής συνεργασίας επιδιώκει, όπως όλα δείχνουν, να μεταφέρει στο project του mega data center στη Δυτική Μακεδονία, για το οποίο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με hyperscalers από το εξωτερικό, «βάζοντας στο κάδρο» -χωρίς να τις κατονομάσει- τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες (Microsoft, Google, Amazon κ.λπ.), που «σκανάρουν» διάφορες χώρες της Ευρώπης, με το βλέμμα στην τεράστια ζήτηση για τις εν λόγω υποδομές που αναμένεται τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το 2030 αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ευρώπη data centers συνολικής ισχύος 35 GW, ενώ αυτήν τη στιγμή τα projects που βρίσκονται υπό κατασκευή ή σχεδιασμό σωρεύουν ισχύ μόλις 8 GW. Στο πλαίσιο αυτό, έχει τη σημασία της η παρουσία πληθώρας εξεχόντων στελεχών από αμερικανικά think tanks στην Αθήνα, που θα μπορούσαν να κομίσουν στις ΗΠΑ το μήνυμα της δέσμευσης της ΔΕΗ να ηγηθεί στη σύζευξη της ενεργειακής μετάβασης και της ανάπτυξης data centers στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.
«Η υιοθέτηση εφαρμογών ΑΙ επιταχύνεται και η ζήτηση για data centers εκτοξεύεται στα ύψη. Εδώ είναι που μπαίνει η ΔΕΗ. Δεν είμαστε απλώς ένας πάροχος ενέργειας. Καθορίζουμε το utility του μέλλοντος, μια εταιρεία που γεφυρώνει ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες. Το νέο data center στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 300 ΜW (με δυνατότητα επέκτασης στο 1 GW), είναι ένα τολμηρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», έγραψε σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο κ. Στάσσης, δίνοντας το στίγμα του νέου μεγάλου στρατηγικού στοιχήματος της επιχείρησης.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr