«Η ίδια η Chevron πιέζει, θέλει να κινηθούμε γρήγορα». Αυτή ήταν η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνη Στεφάτου, από το βήμα του 6ου POWER & GAS FORUM, περιγράφοντας το κλίμα έντονης κινητικότητας που επικρατεί μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος του αμερικανικού κολοσσού για δύο νέες περιοχές νοτίως της Κρήτης.
Τα αμέσως επόμενα βήματα συγκροτούν έναν συγκεκριμένο και πυκνό οδικό χάρτη, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Πρώτο και απαραίτητο στάδιο είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία η ελληνική Πολιτεία θα αποδεχθεί και επισήμως το ενδιαφέρον της Chevron. Ακολουθεί ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός των δύο νέων θαλάσσιων περιοχών που ζητεί η εταιρεία, ώστε να αποτυπωθούν με ακρίβεια τα όρια των οικοπέδων.
Στη συνέχεια θα επιλεγεί το μοντέλο σύμβασης με το οποίο θα προχωρήσει η παραχώρηση, με την ελληνική πλευρά να προκρίνει την καθιερωμένη πρακτική των συμβάσεων παραχώρησης, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε προηγούμενες περιπτώσεις. Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει δημοσιευμένος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα 90 ημερών, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος του διαγωνισμού, θα ακολουθήσουν η ανακήρυξη του αναδόχου, ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, τέλος, η κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων είναι μία δύσκολη εξίσωση, την οποία όμως η ελληνική Πολιτεία καλείται να λύσει, ώστε να μη χαθεί το momentum.
Η «σιωπηλή μάχη» ExxonMobil και Chevron
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου ο ενεργειακός ρεαλισμός επιστρέφει ως κυρίαρχη στρατηγική, το σύνθημα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «drill, baby, drill», αποκτά εκ νέου δυναμική και παγκόσμια απήχηση. Ο ανταγωνισμός για τα διαθέσιμα ενεργειακά οικόπεδα εντείνεται, καθώς οι διεθνείς παίκτες αναζητούν νέες ευκαιρίες σε κρίσιμες γεωγραφίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παράλληλη παρουσία δύο ενεργειακών γιγάντων -της ExxonMobil και της Chevron- στα υπεράκτια νερά νοτίως της Κρήτης δεν αποτελεί απλώς ένα επενδυτικό γεγονός, αλλά αναβαθμίζει συνολικά τη γεωενεργειακή σημασία της περιοχής. Η μεταξύ τους «σιωπηλή μάχη» στο ελληνικό υπεράκτιο μέτωπο ενισχύει τις πιθανότητες για ουσιαστικές εξελίξεις, τόσο σε επίπεδο ερευνητικής δραστηριότητας, όσο και στην κατεύθυνση της γεωοικονομικής ενίσχυσης της χώρας.
Στο κομμάτι του ανταγωνισμού στάθηκε και ο κ. Στεφάτος, λέγοντας πως η είσοδος της Chevron σε γειτνίαση με τις περιοχές της ExxonMobil διπλασιάζει τις προς έρευνα παραχωρήσεις και δημιουργεί, κατά τον κ. Στεφάτο, «συνθήκες δημιουργικού ανταγωνισμού», οι οποίες αναβαθμίζουν ουσιαστικά το προφίλ της ελληνικής αγοράς. «Και στο παρελθόν ήρθαν μεγάλες εταιρείες, αλλά τότε συμμετείχαν σε κοινοπραξίες. Σήμερα έρχονται αυτόνομα. Η αγορά μας ωριμάζει», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, στο παρασκήνιο του ελληνικού ενεργειακού χάρτη διαμορφώνεται μια δυναμική κινητικότητα, που ξεπερνά το ήδη ανακοινωμένο ενδιαφέρον της Chevron. Ήδη, όπως ανέφερε, υπάρχει και τρίτη εταιρεία που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εκδηλώνει προφορικό ενδιαφέρον, αν και δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην αγορά σεισμικών δεδομένων -προϋπόθεση για να ληφθούν επίσημες αποφάσεις.
Η ταυτότητα της εν λόγω εταιρείας δεν αποκαλύπτεται, ωστόσο η παρουσία της στο κάδρο ενισχύει το αφήγημα της αυξανόμενης διεθνούς προσοχής. Αντίθετα, η Petronas -έτερος μεγάλος παίκτης που συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές- φαίνεται να αποχώρησε από τις σχετικές διαβουλεύσεις, μια εξέλιξη που δεν προκαλεί προβληματισμό, όπως αναφέρουν αρμόδιοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς αντισταθμίζεται από τη στρατηγική παρουσία δύο εκ των ισχυρότερων ενεργειακών ομίλων παγκοσμίως, της ExxonMobil και της Chevron, αλλά και από ένα σταθερά ενεργό διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να μετασχηματιστεί σύντομα σε νέα αιτήματα για έρευνες.
Η διεθνής κοινότητα στέλνει ένα σαφές μήνυμα: χωρίς επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων. «Τα κενά στην τροφοδοσία είναι αυτά που δημιουργούν κρίσεις», προειδοποίησε ο κ. Στεφάτος. Με φόντο το συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον, όπου η ΕΔΕΥΕΠ ήταν παρούσα, ο κ. Στεφάτος μετέφερε ένα σαφές μήνυμα: η ενεργειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς ενεργειακή διαφοροποίηση. Και αυτή, στις παρούσες γεωπολιτικές και τεχνολογικές συνθήκες, σημαίνει αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών -συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων.
Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την ίδια τη Chevron να αναγνωρίζει την αξία της περιοχής. «Ρεαλιστικά κοιτώντας, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ο πιο πιθανός πάροχος φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Είναι στρατηγικά κρίσιμη», είπε ο κ. Στεφάτος.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr