«Σήμα» για εντεινόμενη δραστηριοποίηση στην παραγωγή πρώτων υλών που χαρακτηρίζονται κρίσιμες και στρατηγικές από την ΕΕ (CRM) έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν -και αρμοδίου για θέματα βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας-, Στεφάν Σεζουρνέ, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Εκεί όπου η Metlen θα αναπτύξει τη νέα ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και -για πρώτη φορά- γαλλίου, μια επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, η μοναδική από την Ελλάδα που εντάχθηκε στις 47 Στρατηγικές Επενδύσεις της ΕΕ στον κλάδο CRM.
Στις επίσημες δηλώσεις του, ο κ. Σεζουρνέ αναγνώρισε τη σημασία του project για την ενίσχυση της βιομηχανικής αυτάρκειας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι Βρυξέλλες προτίθενται να στηρίξουν τόσο το εν λόγω έργο, όσο και άλλα projects που προωθούν τη στρατηγική αυτονομία του μπλοκ σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Δήλωση που έγινε στο φόντο της δήλωσης του κ. Μυτιληναίου ότι μετά την επένδυση στο γάλλιο, η Metlen στρέφει την προσοχή της σε δύο ακόμα CRM που «προέρχονται» από τον βωξίτη, το σκάνδιο και το γερμάνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα δύο νέα projects, μεγαλύτερη ωρίμανση -αν και βρίσκεται ακόμα στο ερευνητικό στάδιο- εμφανίζει το σχέδιο παραγωγής σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη στη μονάδα του Αγίου Νικολάου. Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται εργαστηριακές δοκιμές (lab tests), ώστε να ακολουθήσει η επόμενη φάση, που είναι η πιλοτική παραγωγή και στη συνέχεια η εργαστηριακή παραγωγή σε μεγαλύτερη κλίμακα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει αναπτυχθεί μέθοδος παραγωγής του που επιχειρείται να βελτιστοποιηθεί, καθώς είναι ακριβή. H κύρια εφαρμογή του σκανδίου είναι στα κράματα με αλουμίνιο, με τα οποία το αλουμίνιο καθίσταται πιο ελαφρύ και πιο ανθεκτικό.
Όσον αφορά το γερμάνιο, που είναι το λιγότερο ώριμο project, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την εξαγωγή του θα αξιοποιηθούν τα κατάλοιπα που προέρχονται από το παλαιό εργοστάσιο Sometra στη Ρουμανία, το οποίο παρήγαγε ψευδάργυρο και μόλυβδο. «Έχουμε περί τα 5 εκατ. τόνους απόβλητα από τη Sometra, που είναι εξαιρετικά πολύτιμα», τονίζουν πηγές με γνώση του θέματος. Είναι πιθανό το εγχείρημα παραγωγής γερμανίου να «κουμπώσει» με το «Project Sometra» της Metlen, δηλαδή την πιλοτική μονάδα που έχει δημιουργηθεί στη Σίνδο και ήδη παράγει χαλκό με υψηλό βαθμό καθαρότητας, από υπολείμματα εκμεταλλεύσεων που έχουν μεταφερθεί από τη Sometra στη Ρουμανία.
Metlen: Αίτημα για χρηματοδότηση της επένδυσης στο γάλλιο από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ
Εκτός από τον κ. Σεζουρνέ, το «παρών» χθες στη μονάδα παραγωγής αλουμινίου στον Άγιο Νικόλαο έδωσαν ο γενικός διευθυντής της European Aluminum, Πολ Βος, καθώς και ο ομόλογός του από τη Eurometaux (όπου πρόεδρος του ΔΣ είναι ο κ. Μυτιληναίος), Τζέιμς Γουότσον. Σε ανάρτησή της στο LinkedIn η European Aluminum εξαίρει τη σημασία της νέας γραμμής παραγωγής που κατασκευάζεται, που θα στηρίξει την ετήσια παραγωγή 2 εκατ. τόνων βωξίτη, την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας στους 1,26 τόνους ετησίως (από 865.000 τόνους σήμερα), και θα επιτρέψει και την παραγωγή 50 μετρικών τόνων γαλλίου ετησίως από το 2028, ποσότητα ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες της Ευρώπης γι’ αυτό το μέταλλο, που έχει πολλαπλές εφαρμογές για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της Metlen, η επένδυση θα ξεκινήσει φέτος και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2027. Oι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση του project από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα ήταν περίεργο να μην ενταχθεί μια επένδυση που σχετίζεται με την παραγωγή τριών κρίσιμων πρώτων υλών (βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο).
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr