«Η Eldorado Gold συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και γι’ αυτό έχουμε στα πλάνα μας νέα επενδυτικά projects, πέρα από την υπό υλοποίηση επένδυση στις Σκουριές, που αποτελεί πρότυπο επιτυχημένου έργου, που συνδυάζει τα οφέλη στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την απόδοση αξίας στην τοπική κοινωνία». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Χρήστος Μπαλάσκας, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής του καναδικού ομίλου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ για την παρουσίαση της μελέτης του -θετικού- κοινωνικοοικονομικού αποτυπώματος της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα που είναι σε λειτουργία και Σκουριές που είναι υπό κατασκευή) στη Χαλκιδική, που έχουν τη δυνατότητα να εδραιώσουν τη χώρα ως κορυφαία παραγωγό χρυσού και χαλκού στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο σχέδιο για κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας, που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και θα οδηγήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής, επιτρέποντας στην εταιρεία να εξάγει τελικό προϊόν, αντί για την πρώτη ύλη, όπως συμβαίνει σήμερα, ο κ. Μπαλάσκας σημείωσε ότι έως το τέλος του έτους θα υποβληθεί η πρόταση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διερευνά τις εναλλακτικές τεχνολογίες. Στη βάση της τελικής πρότασης -από την οποία θα κριθεί και το ύψος της επένδυσης- θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα της επένδυσης και ακολούθως θα ληφθεί η απόφαση σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι ολοκληρωμένα μεταλλουργικά συγκροτήματα –που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας- υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Βουλγαρία, η Γερμανία. «Δεν είναι κάτι νέο για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Το άλλο σχέδιο που «τρέχει» η Ελληνικός Χρυσός αφορά την εκμετάλλευση κοιτάσματος χρυσού και χαλκού στον Λόφο Περάματος της Θράκης, επένδυση ύψους 430 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να δημιουργήσει περί τις 700 θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας, στην παρούσα φάση επικαιροποιείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ «κλειδί» για την περαιτέρω ωρίμανση του σχεδίου είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας, μέσω ενημερωτικών δράσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σημαντική πρόκληση για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας συνολικά είναι η εξεύρεση του απαιτούμενου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, παράγοντας που ευθύνεται εν πολλοίς -σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της Eldorado Gold- για την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος και τις εκτιμήσεις κόστους. Η πρώτη παραγωγή χαλκού και χρυσού στις Σκουριές αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του μεταλλείου τοποθετείται στα μέσα του επόμενου έτους. Με τη λειτουργία του ορυχείου στις Σκουριές αναμένεται η μέση ετήσια παραγωγή να προσεγγίσει τις 140.000 ουγγιές χρυσού και τις 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr