THEPOWERGAME
![ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2023/08/ananewsimes-piges-energeias-fwtovoltaika-aiolika.jpg)
Σημαντικές ευκαιρίες εντοπίζουν στον ελληνικό κλάδο ΑΠΕ οι ισπανικές εταιρείες, όπως υπογραμμίζεται σε ειδική μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα το Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, οι Ισπανοί «βλέπουν» διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς του κλάδου, με περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και ενίσχυση των εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας.
Αναδεικνύουν δε ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο την παρουσία δύο «εθνικών πρωταθλητών» της Ισπανίας στην αγορά ΑΠΕ της Ελλάδας, της Iberdrola-ROKAS, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος «παίκτης» στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, με σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 409 ΜW (μερίδιο αγοράς 7,6% το 2024, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ), και της Siemens Gamesa, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ανεμογεννητριών (πίσω από τη δανέζικη Vestas και τη γερμανική Enercon). Όπως επισημαίνεται στη μελέτη: «Οι εταιρείες αυτές, με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν στην ανάπτυξη υποδομών και τις καθαρές τεχνολογίες προσφέρουν ευκαιρίες συνεργασίας σε projects καθαρής ενέργειας».
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα προθέσεις ενίσχυσης της παρουσίας της στην Ελλάδα -στον κλάδο των φωτοβολταϊκών- δείχνει μια τρίτη ισπανική εταιρεία, η Grupo Ecoener. Όπως έγραψε το energygame.gr, η εταιρεία έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 60 MW που αναπτύσσει στην περιοχή των Σερρών, project που εντάσσεται στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ελληνική αγορά, που είχε παρουσιάσει το περασμένο έτος και που αφορά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 700 MW που διαθέτει (350 ΜW φωτοβολταϊκά και 9 άδειες για μπαταρίες συνολικής ισχύος 225 MW), με τα έργα να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης. Όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λουίς Βαλδίβια: «H Ελλάδα είναι μια χώρα όπου σκοπεύουμε να παραμείνουμε και να αυξήσουμε τα μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας», καθώς το ενδιαφέρον της εταιρείας στηρίζεται στην εκτεταμένη εμπειρία της χώρας στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην ταχεία ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη: «Στην παρούσα φάση, αν και δεν υπάρχουν άμεσες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων λόγω του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την προμήθεια εξοπλισμού σε έργα υπό ανάπτυξη, όπου οι ισπανικές εταιρείες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι ευκαιρίες θα είναι συνάρτηση της ανάπτυξης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού». Τονίζεται ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον τομέα αυτόν και ιδίως μέσω των έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα διευκολυνθεί η ενσωμάτωση νέων έργων ΑΠΕ και θα ανοίξουν νέες προοπτικές στην ηλεκτροπαραγωγή και στην ανάπτυξη των υποδομών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, όσον αφορά τις εισαγωγές εξοπλισμού για φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η Κίνα -με αύξηση της αξίας των εισαγωγών της τάξης του 46.23,17% (!) για την περίοδο 2017-2021-, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, και με την παρουσία ισπανικών εταιρειών να είναι πολύ μικρή. Πολύ διαφορετική είναι η εικόνα για τις εισαγωγές εξοπλισμού για αιολικά πάρκα, με την Ισπανία -χάρη στη Siemens Gamesa- να είναι στην τρίτη θέση πίσω από τη Δανία (Vestas) και τη Γερμανία (Enercon, Nordex), με αύξηση της αξίας των ισπανικών εισαγωγών κατά 45% την περίοδο 2019-2023 και το ποσό να ανέρχεται σε 23,65 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
United Group: Το deal στη Σερβία και το παζάρι για τη Nova
Σούπερ Μάρκετ: Οι πρωταγωνιστές της ακρίβειας το 2024 και ο τζίρος 12 δισ. ευρώ
Ρεύμα: Άλμα της χονδρικής τιμής πάνω από τα 200 ευρώ/MWh