THEPOWERGAME
Ένα βήμα σύγκλισης σε σχέση με τα ανοιχτά ζητήματα τα οποία υπάρχουν σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο θα επιχειρηθεί σήμερα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, στα χέρια της κυπριακής πλευράς βρίσκεται η επιστολή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που απαντά στα ζητήματα που έχει θέσει η Λευκωσία και που είχαν συζητηθεί και στη συνάντηση που είχαν ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Παπαναστασίου τον περασμένο μήνα.
Υπενθυμίζεται πως το αίτημα της κυπριακής πλευράς για μεταφορά των παγίων στον φορέα υλοποίησης του έργου έχει γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει το κοινό σχήμα να αποτελέσει πιστοποιημένο διαχειριστή και να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να συμμετάσχει το κυπριακό δημόσιο με 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να συσταθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού, όπου η κυπριακή πλευρά θα συμμετέχει μάλλον μέσω του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.
Αρμόδιες πηγές από την κυπριακή πλευρά χαρακτηρίζουν το έργο ως παράθυρο ευκαιρίας, σε μια περιοχή (ΝΑ Μεσόγειο) όπου καταγράφονται γεωπολιτικές εξελίξεις, και επισημαίνουν πως είναι ένα σημαντικό έργο, χρειάζεται όμως τη συμμετοχή εταίρων με ειδικό βάρος. Μάλιστα, επισημαίνουν τον παράγοντα Τουρκία και τα έργα που προσπαθεί να προωθήσει στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και έχει ανέλθει στα 1,9 δισ. ευρώ, όμως η επιδότηση του έργου μέσω του Great Sea Interconnector (GSI), παραμένει στα 657 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ως προς το αίτημα που έχει υποβληθεί για δάνειο ύψους 500 εκατ. ευρώ. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια τα οποία αξιολογούνται. Ζητούμενο, σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, είναι το έργο να είναι βιώσιμο και με όρους που μπορείς να εξηγήσεις στους πολίτες σου.
Ο οικονομικός, γεωπολιτικός και τεχνικός παράγοντας του GSI
Στη σημερινή συνάντηση εκτιμάται πως θα υπάρξει πρόοδος, με δεδομένες τις παρατηρήσεις που επισήμανε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σε σχέση με τη μελέτη κόστους-οφέλους, που είχαν μεταφερθεί με επιστολή από την κυπριακή πλευρά, η οποία υποστηρίζει πως υπάρχουν ανησυχίες που θα πρέπει να υπολογιστούν, με σκοπό τελικά το έργο να είναι βιώσιμο. Εάν από τη σημερινή σύσκεψη βγει λευκός καπνός, τότε θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία για να υπάρξει απόφαση.
Στο έτερο ζήτημα, που αφορά το γεωπολιτικό, έχει σημασία να τονιστεί πως η συνάντηση γίνεται με φόντο το συμβάν που εκτυλίχθηκε πριν από λίγες ημέρες ανοιχτά της Κρήτης, με τουρκικό πολεμικό πλοίο να παρακολουθεί τις έρευνες πόντισης καλωδίου που ήταν εξέλιξη από δύο ερευνητικά σκάφη και φυσικά έρχεται σε συνέχεια του επεισοδίου που είχε γίνει πριν από λίγους μήνες στην Κάσο.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για τη συνάντηση Σκυλακάκη-Παπαναστασίου
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2025.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Σταύρου Αυγουστίδη, τέθηκε το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακολούθησαν δηλώσεις από τους Υπουργούς.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τον φίλο και συνάδελφο Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, τον αγαπητό Γιώργο, είχαμε μία -όπως πάντα- θερμή συνάντηση και του παρέδωσα, επίσης, την απάντηση του ΑΔΜΗΕ και της ελληνικής πλευράς σε μία σειρά από θέματα, σε σχέση με τον Great Sea Interconnector, το καλώδιο που κατασκευάζεται για να ενώσει την Ελλάδα με την Κύπρο και στη συνέχεια με το Ισραήλ. Θεωρώ ότι απαντούμε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό στα θέματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο μίας πολύ καλής συνεργασίας, την οποία έχουμε τους τελευταίους μήνες».
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον φίλο Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήταν κάτι το οποίο χρειαζόταν. Έχουμε παραλάβει, σήμερα, την απαντητική επιστολή, στη δική μας επιστολή, η οποία εστάλη στις 3 Δεκεμβρίου. Ακολούθησε συζήτηση στις 27 Δεκεμβρίου. Πιστεύω ότι η επιστολή αυτή απαντά σε όλες τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αναμένει αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Το έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία του Great Sea Interconnector είναι από τα πιο σημαντικά έργα, διότι τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εννοείται, ότι μέσα στα πλαίσια της μείωσης κόστους ηλεκτρισμού, που είναι ένας από τους πυλώνες της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, η συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρισμού, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνδεθεί, πλέον, με ένα ενιαίο δίκτυο με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδος».
Διαβάστε επίσης
Πειραιώς: Συζητήσεις με το CVC για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής
Μήλος: Ποιος είναι ο ξενοδόχος που θέλει να χτίσει στο Σαρακήνικο
Global Resources: Η γεωπολιτική ωθεί την Ελλάδα στο LNG