THEPOWERGAME
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα των περικοπών θα γίνει ακόμα πιο έντονο σε δύο μήνες δεν φαίνεται να ανακόπτεται το κύμα ανάπτυξης του κλάδου. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι πως και το 2025 θα είναι μια χρονιά που θα κλείσει με θετικό πρόσημο σε σχέση με την προσθήκη έργων. Τα δεδομένα άλλαξαν πριν λίγες ήμερες όταν, όπως είχαμε αναφέρει στο energygame.gr, δεν δόθηκε παράταση για εγκατάσταση εξοπλισμού set point για φωτοβολταϊκά έργα άνω του 1 μεγαβάτ. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου παραγωγοί που δεν είχαν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την εγκατάσταση εξοπλισμού να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που ενδεχομένως να «κλειδώσουν» περίπου στα 500 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί, η εκτίμηση είναι πως η πλειοψηφία των παραγωγών ακόμα και σταθμών μικρότερης ισχύος γύρισε την πλάτη στις προειδοποιήσεις που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα από το υπουργείο Ενέργειας. Από ορισμένα στελέχη της αγοράς η συγκεκριμένη στάση είναι αδικαιολόγητη, καθώς οι περισσότεροι δεν μπήκαν στην διαδικασία να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ευελπιστώντας ενδεχομένως ότι θα δοθούν νέες παρατάσεις. Στα μέσα του προηγούμενου μήνα στέλεχος της αγοράς μετέφερε στο energygame.gr πως «έχουμε πελάτες που δεν βάζουν τον εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις, αυξάνοντας το κόστος εξισορρόπησης. Μπορεί κάποιος να ανοίγει και να κλείνει το έργο του δημιουργώντας πρόβλημα στον ΦοΣΕ». Στέλεχος της αγοράς επισημαίνει πως από τα 500 έργα που ανήκουν σε χαρτοφυλάκια Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ), μόλις 20 έργα έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού. Άλλωστε, επισημαίνουν τον κίνδυνο που δημιουργούν τόσο οι αποκλίσεις στην αγορά, όσο και οι αρνητικές τιμές. Φαινόμενο όλο και περισσότερο συχνό.
Από την άλλη πλευρά, παραγωγοί κάνουν λόγο για «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τις δηλώσεις ετοιμότητας για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, με δεδομένο πως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εξοπλισμού φτάνουν ακόμα και τους τρεις μήνες. Άλλοι παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε το energygame.gr, επεσήμαναν το ζήτημα του κόστους για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, αναφέροντας πως μαζί με το router μπορεί να ξεπεράσει τα 4.500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, περιμένουν τις διαβουλεύσεις και το ύψος του προστίμου, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα, οι περικοπές παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά τα «καμπανάκια» που έχουν χτυπήσει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά οι περικοπές για την προηγούμενη χρονιά αντιπροσώπευαν το 3,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, ανήλθαν για το σύνολο του έτους στις 900 γιγαβατώρες, όταν ένα χρόνο πριν είχαν διαμορφωθεί στις 236 γιγαβατώρες. Επομένως, το ερώτημα που υπάρχει είναι με πιο τρόπο θα μπει «φρένο» σε αυτήν την πορεία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζει πως επιδοτήσεις δεν πρόκειται να δοθούν, αλλά ούτε και αποζημιώσεις. Στοίχημα του ΥΠΕΝ να προχωρήσουν τα έργα αποθήκευσης, τα οποία όμως έρχονται με αργούς ρυθμούς και τα πρώτα σίγουρα όχι πριν τις αρχές του 2026. Μέχρι τότε, οι παραγωγοί θα έρθουν αντιμέτωποι με νέο κύμα περικοπών, εξαιτίας της υπερπροσφοράς ενέργειας, που θα παρατηρηθεί σε λίγο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Με “προίκα” 8 δισ. το νέο επίδομα ανεργίας
Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν: Τι ζητεί για ρεύμα και αέριο
Ρευματοκλοπές: Το ακριβό τίμημα για τους καταναλωτές, τι προτείνει ο ΕΣΠΕΝ