THEPOWERGAME
Φουντώνει η αβεβαιότητα στους παράγοντες της αγοράς μετά το άλμα 7% στην τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας, που κατεγράφη τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, οδηγώντας το spot συμβόλαιο στα 48 ευρώ/MWh. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και το LNG που ανακοίνωσε την Παρασκευή η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν (και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το τερματικό LNG της Portovaya, από το οποίο είχαν φτάσει -στη Ρεβυθούσα- φορτία και στην Ελλάδα κατά τη χρονιά που πέρασε. Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και η (προσωρινή) διακοπή της ροής του αζέρικου αερίου μέσω TAP, που οφείλεται σε πρόβλημα στις εγκαταστάσεις του Σαχ Ντενίζ, που τροφοδοτούν τον αγωγό.
Εκτιμάται ότι οι κυρώσεις στα τέρμιναλ της Gazprom Portovaya και Vysotsk «στοχεύουν» περί τα 3,1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού LNG, μέρος του οποίου κατευθυνόταν στην Ευρώπη, εντείνοντας τις συνθήκες στενότητας στην αγορά φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου. Τα δε προβλήματα στον TAP έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, όπως επισημαίνει το think tank ICIS.
Σαν «κερασάκι στην τούρτα» των ανησυχητικών ειδήσεων ήρθαν οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για επίθεση στον κρίσιμο για την τροφοδοσία της Ελλάδας με αέριο αγωγό TurkStream (που επανάφερε στο προσκήνιο τον παράγοντα των δολιοφθορών σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, στον απόηχο του ύποπτου μπλακάουτ στην ηλεκτρική διασύνδεση Εσθονίας-Φινλανδίας Est Link). Απομένει δε να φανεί πώς θα αντιδράσει η αγορά σήμερα στη χθεσινοβραδινή είδηση ότι 10 χώρες της ΕΕ -μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ρουμανία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής- εντείνουν τις πιέσεις για μείωση των εισαγωγών αγώγιμου αερίου και LNG στην ΕΕ μέσω κυρώσεων.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Τα ερωτήματα Ανδρουλάκη για τους αγρότες που ζητούν απαντήσεις
Οι συμβουλές του Ντάιμον στον Τραμπ
ΔΕΗ: Γιατί η Goldman Sachs θεωρεί ότι θα τρέξει ταχύτερα από RWE, Endesa, Iberdrola, Enel, EDP