THEPOWERGAME
Ένα βήμα πριν από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για τις standalone μπαταρίες ισχύος 2 γιγαβάτ βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέτοντας δύο κριτήρια, το ένα χρονικό και το άλλο γεωγραφικό, σε σχέση με την εγκατάστασή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1,5 γιγαβάτ θα αφορά έργα που θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα γιγαβατ έργα που θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται να οριστεί η εγγυητική επιστολή στις 200 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσανατολίζεται στη θέσπιση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την ηλέκτριση των έργων.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energygame.gr, εκτιμάται ότι το όφελος θα είναι σημαντικό, καθώς όσοι καταφέρουν να προσθέσουν τα συγκεκριμένα έργα θα μπορούν να συμμετέχουν και στην αγορά εξισορρόπησης. Αν και επισημαίνουν πως τα κόστη έχουν μειωθεί, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με το ενδεχόμενο θέσπισης αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την ηλέκτριση των έργων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται η υποχρέωση να ηλεκτριστούν τα έργα σε 18 μήνες. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, τα χρονοδιαγράμματα είναι «σφιχτά» και ήδη έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στους δύο διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί για standalone μπαταρίες, τα οποία σχετίζονται με την προβλεπόμενη έναρξη λειτουργία τους. Το ζήτημα έγκειται στο πλήθος αιτημάτων που καλείται να εξετάσει ο ΑΔΜΗΕ και στο ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων έργων.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται να δοθούν από το ΥΠΕΝ παρατάσεις στην ημερομηνία για την έναρξη λειτουργίας. Υπενθυμίζεται πως τόσο για τον πρώτο διαγωνισμό, όσο και για τον δεύτερο, η προθεσμία για την έναρξη λειτουργίας των μπαταριών είναι ο Δεκέμβριος του 2025. Από την άλλην πλευρά, ένα άλλο κριτήριο που θα προβλέπει η υπουργική θα είναι το γεωγραφικό, δηλαδή η μέριμνα για εγκατάσταση έργων σε περιφέρειες όπου υπάρχει μεγάλη υπερπροσφορά ενέργειας. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως είναι σωστή η διασπορά των έργων, εφόσον υλοποιηθεί.
Μεγάλο ενδιαφέρον και για τον τρίτο διαγωνισμό
Την ίδια ώρα, ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται και για τον τρίτο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες, που αφορά τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του Δήμου Μεγαλόπολης. Ο τρίτος διαγωνισμός αφορά μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) και η δημοπρατούμενη ισχύς αφορά 200 MW. Τα έργα που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026. Η υποβολή των προσφορών θα γίνεται μέχρι τα μέσα του μήνα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Τα σχέδια και οι επενδύσεις για να έχει η Ελλάδα τουρίστες και τον χειμώνα
Η μόδα πάει… για καφέ: Οι επενδύσεις μεγάλων οίκων και η “σφήνα” Zara
Κάμψη για το LNG στη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο