THEPOWERGAME
Εντείνονται οι πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες στο τρίγωνο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, εν όψει της επικείμενης τριμερούς Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο. Ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται η ενέργεια, με επίκεντρο έργα στρατηγικής σημασίας, που αναμένεται να καθορίσουν τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Παρά το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να αναδείξει την ενεργειακή συνεργασία ως καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα. Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η συνάντηση αυτή αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη.
Τα ενεργειακά projects που τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Η διψασμένη για «πράσινη» ενέργεια Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στον ήλιο και τον άνεμο της Αιγύπτου, αναζητώντας βιώσιμες και οικονομικές λύσεις για την ενεργειακή της μετάβαση. Στον αγώνα δρόμου για την υλοποίηση έργων που θα διασφαλίσουν την παροχή «πράσινης» ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές, η Ελλάδα και η Ιταλία ανταγωνίζονται για το ποια χώρα θα κόψει πρώτη το νήμα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY» μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση της, αυτή των τεχνικών μελετών, οι οποίες θα κρίνουν την οριστική όδευση και τα τελικά κόστη, με πάνω από συνολικά 20 διεθνείς εταιρείες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών από τους επιλεγέντες της short list θα σηματοδοτήσει την οριστικοποίηση της καλύτερης δυνατής διαδρομής του υποθαλάσσιου καλωδίου και τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες («μελέτες γραφείου»), καθώς και όλο το τεχνικό σκέλος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνάντηση με τον υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, δρα Mahmoud Esmat, συμφώνησαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Ως αποτέλεσμα της κοινής τους απόφασης, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία συμμετοχής τους στο έργο. Ο αιγυπτιακός Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (EETC) είναι υποψήφιος μέτοχος, γεγονός που ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της Αιγύπτου με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το έργο έχει πλέον ωριμάσει και αποκτά νέο status, ενώ οι διευρυμένες συζητήσεις αποδεικνύουν τη βούληση των δύο πλευρών να κινηθούν γρήγορα. Η διασύνδεση αυτή, γνωστή ως GREGY, θεωρείται έργο ζωτικής γεωστρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των προμηθευτών ενέργειας και της απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου, το έργο GREGY, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κυρίως αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το ένα τρίτο θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, ένα άλλο τρίτο θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο τρίτο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου αυτού θα εξάγεται στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο αναμένεται να αντικαταστήσει 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου θα συνεργαστούν για την ένταξη του έργου στον επόμενο κατάλογο PCI/PMI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας περαιτέρω τη στρατηγική του σημασία.
Η Αίγυπτος έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Στόχος της χώρας είναι να προμηθεύεται το 42% της ενέργειάς της από ΑΠΕ έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος σχεδιάζει την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, ύψους 9,5 GW, με σκοπό την παραγωγή 3.000 MW πράσινης ενέργειας που θα μεταφερθεί μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ελλάδα. Η πράσινη αυτή ενέργεια θα παράγεται κυρίως από αιολικά πάρκα, αλλά και από φωτοβολταϊκά. Τα 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο «GREGY» θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Ανάρπαστο στην Ελλάδα το Starlink του Έλον Μασκ
AKTOR: Οι λεπτομέρειες για την ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ
WEF: Πώς θα επιτευχθεί ο εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας στην Ευρώπη