THEPOWERGAME
Ως έτος σημαντικών ενεργειακών εξελίξεων και θέσης σε λειτουργία έργων κρίσιμων για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας προδιαγράφεται το 2025. Η επόμενη χρονιά αναμένεται να φέρει επίσης μεγάλες αλλαγές στη λιανική ηλεκτρισμού -με την έλευση των διζωνικών και των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων και τις αλλαγές στα μπλε τιμολόγια-, καθώς και στη χονδρική αγορά, με τα αποκαλυπτήρια του πλαισίου που θα «βάλει τάξη» στις περικοπές πράσινης ενέργειας και την ενεργοποίηση -προς το τέλος του 2025- των πρώτων μπαταριών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διείσδυση της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.
Οι αλλαγές στα τιμολόγια
Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το ΥΠΕΝ, το διζωνικό τιμολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2025 (αντικαθιστώντας το «νυχτερινό τιμολόγιο» με πεδίο εφαρμογής τα περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά που έχουν ρολόι διπλής εγγραφής), επιστρατεύεται ως όπλο αφενός για τη μείωση των τιμολογίων λιανικής (με την καλύτερη «αξιοποίηση» από τους καταναλωτές της φθηνής ενέργειας που παράγεται το μεσημέρι από τα φωτοβολταϊκά), αφενός για την άρση των ανισορροπιών στη χονδρεμπορική αγορά. Ανισορροπίες που αποτυπώθηκαν με την εκθετική αύξηση των περικοπών ΑΠΕ αλλά και των ωρών με σχεδόν μηδενικές τιμές ενέργειας. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης των ρολογιών από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι χρήστες του νυχτερινού τιμολογίου θα απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές, τον χειμώνα από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και μεταξύ 2 με 5 τα ξημερώματα και το καλοκαίρι από τις 11 έως τις 3 και από τις 2 έως τις 4 τη νύχτα. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες ώρες με τις φθηνότερες χρεώσεις του «νυχτερινού τιμολογίου» μεταφέρονται το μεσημέρι, ενώ παραμένει και μια φθηνή ζώνη τη…βαθιά νύχτα. Εντός του 2025, όμως θα προστεθεί και το πορτοκαλί στο «χρωματολόγιο» των τιμολογίων λιανικής, με την έλευση του δυναμικού τιμολογίου που θα προσφέρει ωριαία τιμολόγηση και σε πρώτη φάση θα αφορά τους επαγγελματίες καταναλωτές.
Το δυναμικό τιμολόγιο θα προσφερθεί αρχικά σε έναν αριθμό πελατών που προσεγγίζει τους 155.000 και αφορά τις μεγαλύτερες παροχές Χαμηλής και Μέσης Τάσης, δηλαδή μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες που αθροίζουν πάνω από 46% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Στόχος είναι, με την ολοκλήρωση του 2025, να παρέχονται δεδομένα για την εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης, που θα καλύπτουν το 60% της συνολικής κατανάλωσης. Τέλος, αλλαγές αναμένονται και στα μπλε τιμολόγια, καθώς η ΡΑΑΕΥ έχει στείλει «σήμα» στους προμηθευτές ότι από τις 17 Ιανουαρίου τα σταθερά τιμολόγια (με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης) δεν μπορούν να έχουν διάρκεια μικρότερη από 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι τα σημερινά εξάμηνα μπλε θα παραμείνουν έως τη λήξη τους και τα νέα προϊόντα σταθερής χρέωσης με διάρκεια μικρότερη του 12μηνου θα κατηγοριοποιούνται ως κίτρινα και χωρίς ρήτρα
Τα δύο μεγάλα έργα που θα «μπουν στην πρίζα» το 2025
Το 2025 θα είναι επίσης το έτος που θα «μπουν στην πρίζα» δύο εμβληματικά έργα για το ενεργειακό σύστημα της χώρας: Ο λόγος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο ισχύος 877 MW των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Οι κατασκευαστικές εργασίες της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής μεταφορικής ικανότητας 1 GW που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection ολοκληρώθηκαν προ ημερών και αναμένεται να μπει σε λειτουργία την άνοιξη του 2026, αίροντας πλήρως την ηλεκτρική απομόνωση της Κρήτης και ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού (κυρίως) και ηλιακού δυναμικού της Κρήτης. Το επόμενο έτος θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» που λίγες ημέρες πριν προσέφερε τα πρώτα της Μεγαβάτ στο δίκτυο. Τα χαρακτηριστικά της μονάδας επιτρέπουν την αξιοποίηση του σταθμού ως σταθμού βάσης για το σύστημα, ενώ αν ληφθεί υπόψη και η γεωγραφική του τοποθεσία -κοντά στο σημεία διασύνδεσης του ηλεκτρικού συστήματος με Τουρκία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, γίνεται σαφής η στρατηγική σημασία της μονάδας για το εθνικό σύστημα μεταφοράς.
Το νέο πλαίσιο για τις περικοπές ενέργειας και το έτος της αποθήκευσης
Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις που αναμένεται το 2025 είναι η θέσπιση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ -που θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025- ως πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του «αγκαθιού» της απόρριψης πράσινης ενέργειας (κυρίως λόγω της ανισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης σε περιόδους υπερπαραγωγής των φωτοβολταϊκών με χαμηλή ζήτηση) που εντάθηκε εντός του 2024. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Green Tank, για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου οι περικοπές έφτασαν τις 847 Γιγαβατώρες, έχοντας σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σχέση με τις περικοπές για ολόκληρο το 2023 (228 GWh). Το ΥΠΕΝ προωθεί επίσης παρεμβάσεις στις αγορές ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα παραβίασης των προγραμμάτων αγοράς (με την έγχυση στο σύστημα περισσότερων πράσινων γιγαβατωρών από αυτές που δηλώνονται στην Προημερήσια και την Ενδοημερήσια Αγορά), ενώ σημαντικό βήμα για την καλύτερη διαχείριση των περικοπών είναι η εγκατάσταση προγραμμάτων τηλεχειρισμού και τηλε-εποπτείας των έργων ΑΠΕ που προχωρά, αν και με βραδύτερους ρυθμούς από τους επιθυμητούς.
Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ προωθεί δυναμικά την διείσδυση της αποθήκευσης ενέργειας ως αντίδοτο στις περικοπές και τις μηδενικές/αρνητικές τιμές. Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του θα 2025 θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτες μπαταρίες ισχύος 400 MW που έλαβαν λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ (καλοκαίρι 2023), αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση έως τον Ιούνιο του 2026. Την ίδια στιγμή, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει στον αέρα η πρόσκληση του ΥΠΕΝ για εγκατάσταση μπαταριών χωρίς ενίσχυση, αλλά με fast track διαδικασίες και αδειοδοτικές διευκολύνσεις για έργα δυναμικότητας 1,5GW, για τον οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από την αγορά.
Τα νέα θεσμικά πλαίσια για υδρογόνο, βιομεθάνιο, CCS
Σε θεσμικό επίπεδο, εντός του 2025 αναμένονται τα θεσμικά πλαίσια για το υδρογόνο, το βιομεθάνιο και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά, καθώς ωριμάζουν σημαντικά projects όπως η μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου North -1 της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξία ΔΕΗ-Motor Oil στο Αμύνταιο), τα έργα CCS «Όλυμπος» και «Ήφαιστος» των τσιμεντοβιομηχανιών Ηρακλής και ΤΙΤΑΝ αντίστοιχα και η αποθήκη CO2 της EnEarth στον Πρίνο, για την οποία αναμένεται εντός του 2025 η λήψη της Άδειας Αποθήκευσης, η περιβαλλοντική αδειοδότησή της και η διενέργεια του Market Test εντός του καλοκαιριού.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Kim Jung soo: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία των Buldak
Love Actually: Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων με τα μάτια των πρωταγωνιστών
Οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και ο αγωγός με το Κατάρ