THEPOWERGAME
Ορόσημο για την περαιτέρω σύσφιξη και επέκταση των ενεργειακών δεσμών Ελλάδας και Ισραήλ με ισχυρό γεωπολιτικό «πρόσημο» αποτελεί η Διακυβερνητική Συμφωνία που υπέγραψαν (Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου) οι υπουργοί Ενέργειας των δυο χωρών κ.κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και Ελί Κοέν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα τα τέλη Νοεμβρίου αλλά συνέπεσε με την εκεχειρία στο «μέτωπο» του Λιβάνου και επαναπρογραμματίστηκε.
Στο επίκεντρο της συμφωνίας που έχει ευρύτατο πεδίο καλύπτοντας διακριτούς τομείς και αρχική διάρκεια πέντε ετών βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector -για την οποία οι δυο Υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους-όπως τονίζεται σε ανάρτηση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- αλλά και η συνεργασία στο πεδίο του φυσικού αερίου που δεν περιορίζεται στον αγωγό East Med. Στο πλαίσιο της ατζέντας αυτής εντάσσονται οι συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Κοέν με τον Κωνσταντίνο Ξιφαρά, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας (που συμμετέχει κατά 50% στον φορέα υλοποίησης του East Med IGI Poseidon αλλά και με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, φορέα υλοποίησης του Great Sea Interconnector δια της ομώνυμης θυγατρικής εταιρείας, στην οποία συμφώνησε πρόσφατα να εισέλθει με ποσοστό 49,9% το γαλλικό fund Meridiam.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Κοέν συζήτησε με τον κ. Μανουσάκη την πρόοδο και τις προκλήσεις του έργου και δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ να συνδράμει στην απρόσκοπτη υλοποίησή του. Ο επικεφαλής του Διαχειριστή από την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Κοέν για τις συνεργασίες του ΑΔΜΗΕ με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των Data Centers.
Τα πεδία που καλύπτει η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ
Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, με τη συμφωνία επιδιώκεται η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ σε θέματα ηλεκτρικών υποδομών και δη διασυνδέσεων όπως o GSI, ψηφιοποίησης των συστημάτων ενέργειας και προστασίας των ενεργειακών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις (τομείς στους οποίους το Ισραήλ έχει υψηλή τεχνογνωσία). Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε επίσης η προώθηση της πράσινης μετάβασης, μέσω συμπράξεων στους τομείς αποθήκευσης ενέργειας, τα φωτοβολταϊκά και τα αγροβολταϊκά, την ηλεκτροκίνηση, τις υπεράκτιες ΑΠΕ και την δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS). Όσον αφορά στον τομέα των υδρογονανθράκων, η συμφωνία κάνει λόγο για συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στις έρευνες για φυσικό αέριο (μέσω των αρμόδιων φορέων των δυο χωρών) και την προώθηση επενδύσεων από ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες, μια πρόβλεψη που γίνεται με «φόντο» την είσοδο ισραηλινής εταιρείας (NewMed Energy, πρώην Delek) στις έρευνες υδρογονανθράκων στη βαλκανική γειτονιά της Ελλάδας (με την εξαγορά του 50% του μπλοκ Χαν Ασπαρούχ στα χωρικά ύδατα της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα).
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Nissan & Honda: Το σχέδιο συγχώνευσης με ορίζοντα το 2025
Νέα Υόρκη: Τα καλύτερα ξενοδοχεία που πρέπει να επισκεφθείς το 2025
Irida Al Technologies: Η διεθνής επέκταση και η δασοπροστασία