THEPOWERGAME
Η χώρα μας από τη μια πλευρά δεν έχει ολοκληρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παραγωγή βιομεθανίου, από την άλλη θα πρέπει να ανακοινωθούν κίνητρα για την παραγωγή του. Ίσως από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι όμως και το θέμα της έλλειψης πρώτης ύλης. Μέχρι τις αρχές του 2025 αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για το βιομεθάνιο, το οποίο θα δώσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Παράγοντες της αγοράς, περιμένουν το πλαίσιο που θα διέπει τους υβριδικούς σταθμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, λειτουργώντας ως σταθμοί βάσης για το βράδυ και ταυτόχρονα να παράγουν βιομεθάνιο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται πως θα έπρεπε να θεσπιστεί ειδικό πλαίσιο διακοψιμότητας, με αντίστοιχα κίνητρα, με τις μονάδες αυτές να συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος.
Σήμερα, λειτουργούν 80 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 119,5 MWe και ενέργεια καυσίμου 1,4 TWh/χρόνο περίπου. Ωστόσο, δεν υπάρχει παραγωγή βιομεθανίου στη χώρα και ο λόγος είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που προαναφέρθηκαν. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του χρόνου προηγήθηκε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς πάνω στο κείμενο που είχε εκπονήσει επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, υπό τον καθηγητή Σωτήριο Καρέλλα. Παράλληλα, μείζον θέμα αποτελεί η εύρεση πρώτης ύλης, όπως απορρίμματα τροφών και απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων για την τροφοδοσία των μονάδων.
Οι στόχοι του ΕΣΕΚ της Ελλάδας για παραγωγή βιομεθανίου
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, η συνολική παραγωγή βιομεθανίου αναμένεται να ανέλθει στις 2,1 TWh το 2030. Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση του ΙΕΝΕ (Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας, Ετήσια Έκθεση 2024), για να επιτευχθεί ο στόχος σημαίνει πως οι υπάρχουσες μονάδες βιοαερίου (80) «θα έπρεπε μέσα σε 5 χρόνια να δαπανήσουν το ποσό των συνολικά 70 εκατ. ευρώ προκειμένου να τροποποιήσουν την τεχνολογία μετατροπής του βιοαερίου σε βιομεθάνιο αλλά και να χάσουν τις εγγυημένες τιμές.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Alumil: ”Ντύνει” οικιστικό project 2.500 πολυτελών μονοκατοικιών στη Βαγδάτη
Μαρίνες: Η τροπολογία που βελτιώνει τις τουριστικές και λιμενικές επενδύσεις
Έργα ΑΠΕ κατασκευάζει η “ΔΕΗ” της Βόρειας Μακεδονίας