THEPOWERGAME
«Κόντρα στο ρεύμα» της έντονης επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης του κλάδου φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη κινείται η ελληνική αγορά που φαίνεται να «κωφεύει» στα προειδοποιητικά σήματα που εκπέμπουν αφενός οι πολύ χαμηλές (ενίοτε και μηδενικές τιμές) που διαμορφώνονται στη χονδρική αγορά όταν καταγράφεται «φωτοβολταϊκή υπερπαραγωγή» σε συνδυασμό με χαμηλή ζήτηση, αφετέρου οι εκθετικά αυξανόμενες περικοπές πράσινης ενέργειας.
Η εικόνα της υπερθέρμανσης της αγοράς φωτοβολταϊκών πιστοποιείται από την ετήσια έκθεση της Solar Power Europe αλλά και από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τις νέες αιτήσεις για λήψη όρων σύνδεσης που συνεχίζουν να κατατίθενται με αμείωτους ρυθμούς. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι φέτος η Ελλάδα πρόσθεσε 2,9 GW νέων φωτοβολταϊκών στον συνολικό στόλο (ενώ το 2023 η νέα ισχύς που είχε προστεθεί ήταν της τάξης του 1,6 GW) και όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών το 2024 θα αποδειχθεί έτος ορόσημο για τον κλάδο, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών οδεύει προς την υπέρβαση του φράγματος των 10 GW.
Σύμφωνα με την Solar Power Europe, η Ελλάδα –που μπήκε φέτος για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τις υψηλότερες «φωτοβολταϊκές επιδόσεις» και πλασαρίστηκε στην 7η θέση (από την 11η που είχε καταλάβει το 2023), εμφανίζει για το 2024 τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος (+84%) από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό έρχεται σε αντίστιξη με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που διαμορφώνεται μόλις στο 4% και είναι ο βραδύτερος των τελευταίων ετών, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο για την Ευρώπη –όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς είναι η μείωση κατά 14% σε ετήσια βάση –για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια- των επενδύσεων για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, παρά τη μείωση του κόστους κεφαλαίου, αν και το φαινόμενο συνδέεται σε κάποιο βαθμό με τη μεγάλη πτώση των τιμών του εξοπλισμού (πάνελ και inverters) σε σχέση με το «ζενίθ» του καλοκαιριού του 2022.
Ενδεικτικό της απώλειας δυναμικής που καταγράφεται σε άλλες χώρες είναι ότι μεταξύ των χωρών του top ten, μόνο 4 (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία) πρόσθεσαν φέτος μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή ισχύ σε σχέση με το 2023, με την καθαρή αύξηση στην Ελλάδα (+1,3 GW) να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη –σε απόλυτα νούμερα- μετά τη Γαλλία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που όπως όλα δείχνουν θα επιτύχει τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για τα φωτοβολταϊκά που αναφέρεται το 2030 τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2026.
Περαιτέρω, η χώρα μας περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και τα επόμενα χρόνια, με διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών στα 20 GW στο τέλος του 2028, σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο της SolarPower Europe και μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης 19% για την περίοδο 2025-2028.
Η έκθεση της Solar Power Europe για την Ελλάδα: Ευκαιρίες και προκλήσεις
«Η αγορά φωτοβολταϊκών της Ελλάδας μοιάζει ασταμάτητη, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο». Έτσι ξεκινά Το ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που υπογράφει ο σύμβουλος στρατηγικής του ΣΕΦ, Στέλιος Ψωμάς, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά από δυο έτη ρεκόρ -2022 και 2023-, η δυναμική αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω φέτος, με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται στα 10 GW, αυξημένη κατά 40% σε σχέση με το 2023 (7,1 GW).
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Αλλάζουν ριζικά τα συνδρομητικά πακέτα μετά τα νέα μέτρα
Green Tank: Οι βασικές αιτίες πίσω από το “ράλι” των τιμών ρεύματος