THEPOWERGAME
Τον δρόμο της «διεθνοποίησης» του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ ακολουθεί η Helleniq Energy, με τη διοίκηση της εταιρείας να σηματοδοτεί ότι η περαιτέρω ενίσχυση του «πράσινου» αποτυπώματός της στις αγορές των Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα, έχοντας το βλέμμα και στις συνέργειες που θα «ξεκλειδώσει» η πλήρης ενσωμάτωση της Elpedison στο «οικοσύστημα» του Ομίλου.
Μετά τα πρώτα βήματα που πραγματοποίησε στο εξωτερικό -με την απόκτηση χαρτοφυλακίου 40 MW στην Κύπρο- και τη συμφωνία με τη Metlen που αναπτύσσει για λογαριασμό της Helleniq φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 211 MW στη Ρουμανία, ο επόμενος «σταθμός» στο ταξίδι της πράσινης επέκτασης στα Βαλκάνια είναι η αγορά της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί η Helleniq Renewables, ο πράσινος βραχίονας της Helleniq Energy αναμένεται να «βάλει στην πρίζα» το αμέσως επόμενο διάστημα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 12 MW, ενώ ξεκινά την κατασκευή ενός δεύτερου έργου -επίσης φωτοβολταϊκού- λίγο μεγαλύτερης ισχύος. Στα πλάνα της εταιρείας στο πλαίσιο της επέκτασης -τόσο γεωγραφικής όσο και από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος- βρίσκεται η μεγάλη αγορά της Βουλγαρίας, την οποία «σαρώνει» προς αναζήτηση ηλιακών έργων. «Για κάθε έργο ΑΠΕ που αποκτάμε πρέπει να εξετάζουμε τουλάχιστο….30», σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Helleniq Energy για να δείξουν την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος.
Από εκεί και πέρα, η εταιρεία στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος στην Κύπρο, αλλά και στην αγορά της Ρουμανίας, όπου σε συνέχεια του πρώτου μεγάλου «οροσήμου» που είναι η ηλέκτριση εντός του 2025 του πακέτου των τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Νότια Ρουμανία (ένα από τα μεγάλα έργα που θα συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 1 GW στις αρχές του 2026 από 500 MW που είναι σήμερα), εξετάζει το ενδεχόμενο μεγέθυνση της παρουσίας της στην εν λόγω βαλκανική χώρα, όπου η ενεργειακή μετάβαση είναι σε ώριμη φάση. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2023, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε τη σύμπραξη με τη Metlen στη Ρουμανία είχε αναφέρει ότι είχε προχωρήσει παράλληλα σε συμφωνία με «έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έως 600 MW». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες το «ραντάρ» της Helleniq Energy αναζητά και αιολικά στη Ρουμανία για να αξιοποιήσει το πλούσιο αιολικό δυναμικό της χώρας, κίνηση που εντάσσεται στο ευρύτερο κάδρο της στρατηγικής γεωγραφικής και τεχνολογικής διαφοροποίησης των πράσινων χαρτοφυλακίων που ακολουθούν όλοι οι καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι στην Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Τα υψηλά εμπόδια για την πώληση 21.000 ακινήτων
Ουίσκι: Κρίση στις δημοπρασίες για σπάνιες ετικέτες
Πυρηνική ενέργεια: Γιατί τα SMRs μπαίνουν στο κάδρο της Ελλάδας