THEPOWERGAME
«Ανεβάζει ταχύτητα» η Βουλγαρία στην προσπάθειά της να αποκτήσει παραγωγή φυσικού αερίου εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της στη Μαύρη Θάλασσα. Τελευταία εξέλιξη σε αυτήν την προσπάθεια ήταν η χορήγηση άδειας στη Shell Exploration and Production, θυγατρική της Shell, για έρευνες υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 1-26 Χαν Τέρβελ. Η είδηση αυτή έγινε γνωστή από τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανοίξει τη διαδικασία για την άδεια έρευνας λήφθηκε αρχικά τον Αύγουστο του 2023, ενώ ο επίσημος διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024.
Η Shell επιλέχθηκε ως νικήτρια με βάση το προτεινόμενο πρόγραμμα εργασιών και επενδύσεων, τη χρηματοδότηση που διέθεσε για την προστασία του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση, καθώς και το μπόνους υπογραφής που προσέφερε στο κράτος για την πενταετή περίοδο έρευνας. Επιπλέον, η εταιρεία θα καταβάλει ετήσιο τέλος περιοχής. Το πρόγραμμα εργασιών της Shell περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γεωλογικών και γεωφυσικών δραστηριοτήτων, όπως η διεξαγωγή νέων τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, η επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, η αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής και άλλα.
Η είσοδος του Ισραήλ στη Μαύρη Θάλασσα
Επιπλέον, πρόσφατα υπήρξαν εξελίξεις και στο βουλγαρικό τεμάχιο 1-21 Χαν Ασπαρούχ. Το συγκεκριμένο τεμάχιο διαχειριζόταν μέχρι πρότινος κατά 100% η OMV Petrom, η θυγατρική του αυστριακού ομίλου OMV στη Ρουμανία. Ωστόσο, μέσα στον Νοέμβριο ανακοινώθηκε πως η OMV Petrom υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη NewMed Energy Balkan, θυγατρική της NewMed Energy που έχει έδρα το Ισραήλ, για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες στο βουλγαρικό τεμάχιο 1-21 Χαν Ασπαρούχ στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η OMV Petrom θα μεταβιβάσει μερίδιο 50% στο έργο στη NewMed Energy Balkan, διατηρώντας τον ρόλο της, ωστόσο, ως διαχειριστής του έργου. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί αφενός την «είσοδο» του Ισραήλ στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας και αφετέρου την εκ νέου ώθηση του εν λόγω τεμαχίου.
Επισημαίνεται πως η διαδικασία για αξιοποίηση του τεμαχίου Χαν Ασπαρούχ ξεκίνησε το 2012. Η άδεια για έρευνες έχει παραταθεί αρκετές φορές, ωστόσο, αν και έχουν γίνει έρευνες, η εμπορική παραγωγή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει λόγω γεωλογικών και οικονομικών προκλήσεων. Στο παρελθόν, μαζί με την OMV Petrov, συμμετείχαν στις διεργασίες του Χαν Ασπαρούχ οι εταιρείες Repsol και TotalEnergies, αλλά στην πορεία αποχώρησαν.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Συρία: Τι ζητά η G7 για να στηρίξει τη μεταβατική κυβέρνηση
ΥΠΠΟ: 102 αρχαιότητες βρέθηκαν σε κατάστημα στην Αθήνα
Σκυλακάκης: Έως τέλος 2024 ο οδηγός για το “Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα