THEPOWERGAME
Πέντε έργα συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πράσινες επενδύσεις που εντάχθηκαν στο Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το σχέδιο της Sunlight Group για τη δημιουργία ενός σύγχρονου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.
Το έργο ZESTA της ArcelorMittal Belgium
Στην πρώτη θέση των πράσινων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το έργο ZESTA της ArcelorMittal Belgium, με χρηματοδότηση 247 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας χάλυβα, ενός τομέα που ευθύνεται για το 6%-9% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂, μέσω της εφαρμογής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καινοτόμων τεχνολογιών.
Στο πλαίσιο του έργου, η ArcelorMittal Belgium προχωρεί στην αντικατάσταση μιας από τις υπάρχουσες μονάδες Blast Furnace-Basic Oxygen Furnace (BF-BOF) με μία νέα μονάδα Direct Reduction Plant (DRP), η οποία θα λειτουργεί με υδρογόνο παραγόμενο σύμφωνα με την οδηγία RED III. Η νέα μονάδα DRP θα συνδυάζεται με δύο μονάδες Electric Arc Furnace (EAF), που θα χρησιμοποιούν scrap χαμηλής ποιότητας για την παραγωγή χάλυβα υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, οι υπάρχουσες μονάδες BF θα αναβαθμιστούν για να λειτουργούν με RFNBO υδρογόνο και άλλα αέρια πλούσια σε υδρογόνο, ενώ ειδικό λογισμικό θα αναπτυχθεί για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO₂ κατά 32 εκατομμύρια τόνους μέσα σε 10 χρόνια, με ετήσια μείωση 3,9 εκατομμυρίων τόνων μετά την πλήρη εφαρμογή του. Στο εργοστάσιο της ArcelorMittal στο Ghent, το οποίο παράγει περίπου 9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν σημαντική επίδραση. Επίσης, τα αποτελέσματα του έργου προβλέπεται να επεκταθούν σε 12 άλλες μονάδες της εταιρείας έως το 2050, με συνολική μείωση εκπομπών κατά 47 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως.
Το ZESTA υλοποιείται σε συνεργασία με τη Storm Management NV, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή RFNBO υδρογόνου, και τη Vestas Wind Systems A/S, κορυφαία εταιρεία στον τομέα των ανεμογεννητριών και των τεχνολογιών Power-to-X. Η Storm Management NV έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 14,99 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Vestas θα λάβει 100.000 ευρώ για τη συνεισφορά της στο έργο. Το ZESTA αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή,
Στη δεύτερη θέση το έργο Lith.OS της Sunlight στη Δυτική Μακεδονία
Στη δεύτερη θέση της λίστας των πράσινων επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Καινοτομίας της Κομισιόν βρίσκεται το έργο Lith.OS της Sunlight Group, το οποίο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αφορά τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής κυψελών ιόντων λιθίου στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο την ενίσχυση του τομέα αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη.
Η νέα εγκατάσταση στην Κοζάνη θα έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 17 GWh, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης αλυσίδας αξίας στις μπαταρίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η λειτουργία της μονάδας θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 68% στη φάση παραγωγής, ενώ το κόστος κύκλου ζωής των προϊόντων αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με τις τρέχουσες τεχνολογίες.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Στεγαστικά δάνεια: Πόσο μειώνεται η δόση μετά τη νέα μείωση επιτοκίων
Γεωθερμία: Στα “σκαριά” χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης δήμων