THEPOWERGAME
Στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται το δάνειο που εξασφάλισε το σχήμα που θα υλοποιήσει το υπερσύγχρονο υποβρύχιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor). Το έργο, το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ψηφιακή «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, εξασφάλισε 150 εκατ. ευρώ του δανείου από την Εθνική Τράπεζα, η οποία ηγείται του χρηματοδοτικού σχήματος, όπως είπε χθες ο κ. Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.
Στον φορέα υλοποίησης του EMC συμμετέχουν η Saudi Telecom, με ποσοστό 72%, ως ο κύριος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και ένας από τους κορυφαίους στη Μέση Ανατολή, η ΔΕΗ με 25%, και η Telecommunication Telephony Satellite Applications (TTSA) με 3%, μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία. Το υποβρύχιο καλώδιο αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός για τον στόχο της Ελλάδας να εξελιχθεί σε κεντρικό κόμβο ευρυζωνικότητας, ενισχύοντας την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα κέντρων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην ευρύτερη περιοχή.
Οι μεγάλες ανάγκες για υπολογιστική ισχύ λόγω της τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικά τα data centers, προς τα οποία στρέφονται και ενεργειακοί όμιλοι όπως η ΔΕΗ. Η τελευταία συνεργάζεται με την εμιρατινή DAMAC με σκοπό την ανάπτυξη ενός μικρού data center, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί η κοινή εταιρεία Data In Scale. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, έγινε γνωστό πως ο Όμιλος ΔΕΗ και η EDGNEX Data Centers της DAMAC ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Data In Scale, μιας κοινοπραξίας μετοχικής σύνθεσης 55% για την DAMAC και 45% για τη ΔΕΗ, με στόχο την ανάπτυξη ενός κέντρου δεδομένων στα Σπάτα.
Οι ενεργειακοί όμιλοι δεν είναι σαφώς οι μόνοι που «φλερτάρουν» με την εν λόγω αγορά, αφού παρατηρείται ένας συνωστισμός διεθνών ομίλων για data centers στην Ελλάδα. Η συμφωνία της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital με την Apto για την ανάπτυξη κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, είναι το τελευταίο από τα μεγάλα deals στον τομέα των data centers μέσα σε λίγους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη πριν από λίγους μήνες, άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών για την επένδυση ύψους 976 εκατ. της Microsoft σε τρεις μονάδες, μία στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί.
Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για το έργο EMC (East to Med Data Corridor) θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε την πρωτοβουλία στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Saudi Telecom Company (STC), ΔΕΗ και TTSA υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2022, ενώ στην αρχική φάση του έργου συμμετείχε και η κυπριακή Cyta, η οποία αργότερα αποχώρησε. Τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, υπεγράφησαν οι βασικοί όροι της συμφωνίας (Head of Terms), με το EMC να περιλαμβάνεται ρητά στο Πρωτόκολλο της Διυπουργικής. Η υπογραφή της συμφωνίας μετόχων (Shareholders Agreement) ακολούθησε τον Ιούλιο του 2022, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου στη χώρα και τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Σούπερ Μάρκετ: Πάνω από 10 δισ. ο τζίρος, 0,8% “τσίμπησαν” οι τιμές στα τρόφιμα
ΟΟΣΑ: Σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα στην Ελλάδα