THEPOWERGAME
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο καίριος συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου, εδραιώνοντας τον ρόλο της ως γέφυρα συνεργασίας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ενεργειακή μετάβαση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η πράσινη ανάπτυξη και οι στρατηγικές συνεργασίες δεν αποτελούν πλέον αφηρημένες φιλοδοξίες, αλλά συγκεκριμένες επενδύσεις με ορατά αποτελέσματα, που επαναπροσδιορίζουν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Όπως όλα δείχνουν, οι Σαουδάραβες από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ θέλουν να «βάλουν στην πρίζα» την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, ενώ απευθύνουν πρόσκληση σε κατασκευαστές και επενδυτές να συμμετάσχουν ενεργά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας τους. Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζεται και στο πεδίο των ψηφιακών διαδρόμων, με τη δημιουργία νέων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Αλεξάνδρα Σδούκου, στο 13ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν το energygame.gr, «οι στρατηγικές συνεργασίες ανάμεσα στην Ευρώπη και τις αραβικές χώρες αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο. Η πρώτη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τον σχεδιασμό των αρχικών εργασιών, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2025, με ορίζοντα τον Αύγουστο. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες που εξετάζουν όλες τις κρίσιμες πτυχές του έργου, όπως οι τεχνικές απαιτήσεις, οι οικονομικές παράμετροι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι μελέτες αυτές είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα διαμορφώσουν τον τελικό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες, καθώς και τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις και τα πρότυπα βιωσιμότητας.
Ο Eng. Waleed Abdullah Al-Saadi, διευθύνων σύμβουλος της National Grid S.A. της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων σταθμών και την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου διασύνδεσης, το οποίο θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ηλεκτρική διασύνδεση όχι μόνο θα προωθήσει την αποδοτικότερη αξιοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει εφαλτήριο για επενδυτικές ευκαιρίες και κοινωνικοοικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες. Με δεδομένο το υψηλό ηλιακό δυναμικό της Σαουδικής Αραβίας, η συνεργασία αυτή προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα για τη μεταφορά καθαρής, οικονομικά αποδοτικής ενέργειας προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν η ηλιακή παραγωγή στην Ευρώπη είναι περιορισμένη.
«Η συνεργασία με την Ελλάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των ενεργειακών διαδρόμων μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το έργο αυτό αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Γιώτης: Καταστροφική η μείωση της κατανάλωσης για τη βιομηχανία τροφίμων
Υπεράκτια αιολικά: Μετά την Πολωνία και το Βέλγιο η ETEπ “καλοβλέπει” την Ελλάδα