THEPOWERGAME
Στην πρώτη γραμμή της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται 54 έργα, κόστους 454 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου. Το διακύβευμα είναι να περάσουμε από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση. Οι μελέτες των εν λόγω έργων, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία των πιο «ώριμων», θα υποβληθούν προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου. Πέρα από τα 54 ώριμα αντιπλημμυρικά έργα, δρομολογείται η εκπόνηση μελετών για επιπλέον 104 έργα στην Αττική, τα οποία εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο master plan, αποτέλεσμα συνεργασίας του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος είναι, μέσα στην επόμενη τετραετία, να ολοκληρωθούν τα 54 έργα και παράλληλα να ωριμάσουν ή να ξεκινήσουν τα υπόλοιπα 104, θωρακίζοντας την περιοχή απέναντι στην κλιματική αλλαγή και ειδικά τις πλημμύρες.
Η θωράκιση της Αττικής «δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος, αλλά αποτελεί άμεση προτεραιότητα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την παρουσίαση του νέου θεσμού διαλόγου και διάδρασης με τους πολίτες, «Athens Talks». Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων είναι ήδη «εξασφαλισμένη», γεγονός που αποδίδεται στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας με τα συναρμόδια υπουργεία, ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες, όταν οι κοινές προσπάθειες εντάθηκαν.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ενεργοποιηθεί το παρατηρητήριο έργων, μια καινοτόμος πρωτοβουλία, που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν την πρόοδο των δημόσιων έργων. «Πρόκειται για ένα διαδραστικό εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη δημόσια διοίκηση και τη σχέση της με τους πολίτες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής. Η λειτουργία του παρατηρητηρίου βασίζεται στην πλήρη προσβασιμότητα και στη διαφάνεια. Μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την πρόοδο, τα χρονοδιαγράμματα και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα έργα, αλλά και να εντοπίζουν τυχόν καθυστερήσεις. Πρόκειται για έναν «καθρέφτη» δεδομένων που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των έργων, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα υποβολής παρατηρήσεων και προτάσεων από το κοινό. Η πλήρης ενεργοποίηση του παρατηρητηρίου το 2025 θα συνοδευτεί από σταδιακή ενσωμάτωση δεδομένων και προσαρμογή των φορέων στις απαιτήσεις του. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, «θα μετράμε καθημερινά την απόδοση και τη διαχείριση των έργων», αναδεικνύοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση και αποτελεσματικότητα.
Οι καθυστερήσεις στα δημόσια έργα υπήρξαν διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, υποστήριξε ο Ν. Χαρδαλιάς. «Τα έργα κολλούσαν στις αδειοδοτήσεις, στις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και στις προσφυγές. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Εισαγάγαμε νομικά εργαλεία που μας επιτρέπουν να προχωράμε τα έργα χωρίς να μένουν εγκλωβισμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πλέον οι αποφάσεις μπορούν να εκδοθούν μέσα σε δύο μήνες, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για περαιτέρω συντόμευση των διαδικασιών.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Φοροδιαφυγή: Τα νέα εργαλεία για την πάταξή της και πώς τα κρίνουν οι πολίτες
Γιάννης Αντετοκούνμπο: ”Mπαίνει” στο γυναικείο μπάσκετ μέσω venture capital
Πρώτες Ύλες: Ζητούνται επενδύσεις 2,7 δισ. ευρώ έως το 2030