THEPOWERGAME
Οι πολίτες, οι επενδυτές και η κυβέρνηση έχουν εικόνα για την προέλευση των κονδυλίων τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η Ελλάδα, όμως, αναζητεί επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων που περιλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έως το 2030. Όπως παραδέχτηκε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κατά την τοποθέτησή του από το ελληνικό περίπτερο στο Μπακού, στο πλαίσιο της COP29, το «χρηματοδοτικό κενό» που πρέπει να καλυφθεί ανέρχεται σε 80,5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων, καθώς και τη δημιουργία ενός σταθερού και υποστηρικτικού ρυθμιστικού πλαισίου. «Η εξασφάλιση κεφαλαίων και χρηματοδοτικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μας συστήματος και την ευθυγράμμισή του με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, το ΕΣΕΚ που κατατέθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί συνολικές επενδύσεις ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό σύστημα που θα βασίζεται κατά 75% στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση 1,5 εκατομμυρίου κτιρίων έως το 2035. Επιπλέον, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση όλων των θερμαντήρων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και φυσικό αέριο -περίπου 2 εκατομμύρια συσκευές- έως το 2040, ενώ τίθεται ως στόχος η αντικατάσταση 30 εκατομμυρίων κλιματιστικών με νέες συσκευές, που χρησιμοποιούν προπάνιο και πεντάνιο, αποφεύγοντας τη χρήση φθοριούχων αερίων.
Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε πως παρ’ όλο που υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, με προϋπολογισμό 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, που διαθέτει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αποδίδει το 37% των πόρων του σε πράσινες επενδύσεις, ποσό που αντιστοιχεί σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ μαζί με κάποιες επιπλέον επιδοτήσεις, «τα ποσά αυτά είναι περιορισμένα μπροστά στις συνολικές απαιτήσεις». Συνολικά, οι επιχορηγήσεις και οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί φτάνουν τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 80,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πώς θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι
Ο κ. Αϊβαλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη για κινητοποίηση πόρων από διαφορετικές πηγές, με επίκεντρο τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Για την κάλυψη αυτού του κενού απαιτείται η ενεργός συμμετοχή τραπεζών και ιδιωτών επενδυτών. Όπως σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης, οι τράπεζες πρέπει να αισθάνονται σιγουριά ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν είναι ασφαλείς και αποδοτικές. Οι πολιτικές ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση), που έχουν υιοθετηθεί διεθνώς, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την προώθηση πράσινων επενδύσεων, καθώς δημιουργούν ένα σαφές και διαφανές πλαίσιο για τη διοχέτευση κεφαλαίων σε βιώσιμα έργα.
Επιπλέον, ο κ. Αϊβαλιώτης επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα και τη σαφήνεια στο ρυθμιστικό περιβάλλον, αποτρέποντας αντικρουόμενα μηνύματα, που αποθαρρύνουν την επενδυτική κοινότητα. «Πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρα μηνύματα ότι οι επενδύσεις δεν θα κινδυνεύσουν από απρόβλεπτες ρυθμιστικές αλλαγές», υπογράμμισε. Η εξάντληση των επιδοτήσεων τα επόμενα χρόνια καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, όπως τα συμβόλαια escrow, τα οποία μπορούν να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς να επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων, που θα πρέπει να κατευθυνθούν με στρατηγικό τρόπο σε έργα τα οποία, αν και απαραίτητα, δεν είναι ακόμη εμπορικά βιώσιμα. Αυτά τα έργα, όπως η προσαρμογή στις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι νέες ενεργειακές τεχνολογίες, χρειάζονται κρατική υποστήριξη μέχρι να καταστούν επενδυτικά ελκυστικά.
Ο κ. Αϊβαλιώτης κατέληξε ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων -δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τραπεζών, επενδυτών και στρατηγικών εταίρων- είναι απαραίτητη για την εξεύρεση λύσεων. «Πρέπει να δημιουργήσουμε αγορές που παράγουν έσοδα, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της πράσινης μετάβασης», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της πράσινης χρηματοδότησης για το μέλλον της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Οι Έλληνες της τεχνητής νοημοσύνης κάνουν θραύση στην παγκόσμια tech σκηνή
Ευάλωτες οι ευρωπαϊκές μετοχές σε μια νέα κυβέρνηση Τραμπ
SOCAR: “Χρυσές δουλειές” των Αζέρων στη γειτονιά της Ελλάδας