THEPOWERGAME
Έναν με δύο μήνες θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιμένει η αγορά για την ολοκλήρωση του ενεργειακού χάρτη για τη χωροθέτηση των data centers. Απώτερος σκοπός είναι η χαρτογράφηση της ενεργειακής επάρκειας σε συγκερασμό με τα νέα επενδυτικά σχέδια, τα οποία στοχεύουν να καταστήσουν την Ελλάδα «τεχνολογικό σταυροδρόμι» και κέντρο διακίνησης δεδομένων, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων. «Θέλουμε το εγχείρημα αυτό να τρέξει με τον καλύτερο δυνατό ρυθμό», σχολιάζουν πηγές της αγοράς.
Ο διάλογος για τη δημιουργία ενός ενεργειακού χάρτη και ενός χάρτη δικτύων για τα data centers, με σκοπό τη χωροθέτηση όλων των επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα, καθώς και εκείνων που ήδη υλοποιούνται στη χώρα μας, άνοιξε μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Το διακύβευμα είναι η χώρα να μετατραπεί σε κόμβο ευρυζωνικότητας και ανάπτυξης ενός από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα κέντρων αποθήκευσης δεδομένων, ή αλλιώς data centers, σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την παρέμβασή του στο 7ο Athens Investment Forum, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το «αγκάθι» του ηλεκτρικού χώρου.
«Ως χώρα μπορούμε να υποστηρίξουμε την εγκατάσταση των data centers, καθώς υπάρχει η τάση η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Με βάση τις ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, μπορούμε να υποστηρίξουμε μια αυξημένη ζήτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα λύσουμε το κεντρικό ζήτημα της χωροθέτησής τους», σημείωσε. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μανουσάκης, αυτό είναι ένα πρόβλημα που άπτεται τόσο της αγοράς των data centers, όσο και της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι hyperscalers, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που διαχειρίζονται τεράστια κέντρα δεδομένων και υπολογιστικής ισχύος και άλλες εταιρείες που επιθυμούν να δημιουργήσουν data centers, πρέπει να είναι ενήμερες για τα σημεία στα οποία το δίκτυο σήμερα είναι επαρκές.
«Όταν έχεις περιορισμένο χώρο για πρόσθετη ενέργεια στο σύστημα, εκεί που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση δεν μπορείς εύκολα να διαθέσεις επιπλέον ενέργεια για να καλύψεις αυτά τα φορτία. Από τη στιγμή που ένας επενδυτής έρχεται στην Αττική, χρειάζεται να επενδύσει σε έργα υποδομής μεταφοράς και κατασκευής εξοπλισμού, τα οποία απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν», σχολίασε. Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ισορροπημένο σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ενεργειακή διαθεσιμότητα επαρκεί για όλες τις ενεργοβόρες δραστηριότητες και να μην περιοριστεί η ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες έχουν καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικά τα data centers για τους ενεργειακούς ομίλους. Αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, η οποία συνεργάζεται με την DAMAC από τα Εμιράτα με σκοπό την ανάπτυξη ενός μικρού data center, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί η κοινή εταιρεία Data In Scale. Οι ενεργειακοί όμιλοι δεν είναι σαφώς οι μόνοι που «φλερτάρουν» με την εν λόγω αγορά, αφού παρατηρείται ένας συνωστισμός διεθνών ομίλων για data centers στην Ελλάδα. Η συμφωνία της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital με την Apto για την ανάπτυξη κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ, είναι το τελευταίο από τα μεγάλα deals στον τομέα των data centers μέσα σε λίγους μήνες.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Επενδυτικό κύμα: Το κλειδί για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
CCS: Τι λέει η αγορά για τη μεταφορά και αποθήκευση του CO2