THEPOWERGAME
Πιο επιτακτική από ποτέ κρίνεται η αναπροσαρμογή και η ενίσχυση των δικτύων διανομής, αφού η κλιματική κρίση δοκιμάζει το σύστημα ενέργειας και τις υποδομές, ενώ η ενεργειακή μετάβαση μας καλεί να τρέξουμε πιο γρήγορα. Όπως επισημαίνει ο Αναστάσιος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, στο συνέδριο Green Deal Greece 2024 που διοργανώνει το ΤΕΕ, η ψηφιοποίηση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στον πυρήνα της αλλαγής που συντελείται. Να σημειωθεί πως σήμερα ξεκινά και η υποβολή όλων των αιτημάτων των πελατών αποκλειστικά με ψηφιακό τρόπο και όχι με τη φυσική παρουσία και προσκόμιση χειρόγραφων εγγράφων στα υποκαταστήματά του.
Οι ετήσιες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αυξηθεί από τα 150 εκατ. ευρώ σε 600 εκατ. ευρώ, με το 37% αυτών να κατευθύνεται στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή (climate resilience). Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις επενδύσεις στην κλιματική ανθεκτικότητα είναι 42%, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων στον τομέα αυτόν. «Οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές. Υπάρχουν μάλιστα οκτώ κύριες τάσεις που επηρεάζουν τα δίκτυα». Η αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και ο γερασμένος εξοπλισμός της Ευρώπης, ασκούν έντονες πιέσεις στα δίκτυα. Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, οι προκλήσεις χρηματοδότησης και η αυξημένη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τις ανάγκες για αναβάθμισή τους.
Οι οκτώ αυτές τάσεις προκαλούν τέσσερις στρατηγικές αντιδράσεις:
- Τα δίκτυα πρέπει να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση και την απόδοσή τους.
- Απαιτείται επέκταση των επενδύσεων με διαφορετικό σχεδιασμό.
- Το μοντέλο εργασίας πρέπει να μετασχηματιστεί, με την ψηφιοποίηση να διευκολύνει τη διαχείριση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.
- Η εξεύρεση λύσεων οφείλει να ξεπερνά τις προφανείς προσεγγίσεις.
«Το πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αλλάξει ριζικά, με τις ΑΠΕ, τις τεχνολογίες αποθήκευσης και τους διανομείς να διαδραματίζουν πλέον ρόλο σε κάθε στάδιο της ενεργειακής αλυσίδας», τόνισε ο κ. Μάνος. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μάνος, κατά την περίοδο 1982-1992, η κλιματική κρίση «κόστισε» στην Ευρώπη περίπου 10 δισ. ευρώ. Από το 2012 έως το 2022, το κόστος αυτό αυξήθηκε στα 50 δισ. ευρώ και πλέον αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή κόστισε 12 δισ. ευρώ από το 1980 έως το 2022, ενώ μόνο το 2023 το κόστος εκτινάχθηκε στα 4 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Progreece: Ποιοι είναι οι Ισραηλινοί που επενδύουν 25 εκατ. στη Θεσσαλονίκη
Το Halloween τελείωσε και οι Disneyland φορούν τα γιορτινά τους
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας