THEPOWERGAME
Το ενδιαφέρον για τις μικρές ανεμογεννήτριες ξεκινάει στην Ελλάδα μια δεκαετία πίσω, με εκατοντάδες αιτήσεις να υποβάλλονται με σκοπό έργα να πάρουν όρους σύνδεσης. Το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο ακόμα και σήμερα σε περιοχές όπως ο Έβρος, η Ευρυτανία και η Λακωνία, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά «αγκάθια» για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα και συνδέονται με την αδειοδότησή τους.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energygame.gr, για να πιστοποιηθεί μια ανεμογεννήτρια χρειάζονται 5 χρόνια. Υπάρχουν οι εξής πιστοποιήσεις που θα πρέπει να αποκτήσει ένα έργο. Την πιστοποίηση για την ισχύ του συστήματος, την πιστοποίηση για τη λειτουργία της μικρής ανεμογεννήτριας και τέλος την πιστοποίηση για τον θόρυβο. Επίσης, βασική προϋπόθεση είναι να πάρουν τα έργα πιστοποίηση και από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Αυτήν τη στιγμή υπάρχει από το ΚΑΠΕ μια λίστα πιστοποιημένων μικρών ανεμογεννητριών, που περιλαμβάνει τα συστήματα τριών εταιριών: μιας κινεζικής με ισχύ 60KW και ύψος 42 μέτρα, μια ελληνικής με ισχύ 50KW και ύψος 30 μέτρα και μιας ιταλικής ισχύος 20KW με ύψος 46 μέτρα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι επενδυτές καλούνται να πάρουν μεγάλο ρίσκο, καθώς εκπονούν μελέτες με τον κίνδυνο να αλλάξει στο μέλλον η τοποθεσία της εγκατάστασης, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Επίσης, τα έργα θα πρέπει να υπαχθούν στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και στη συνέχεια να προσπεράσουν τα εμπόδια του κορεσμένου δικτύου. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι τεχνολογίες των ΑΠΕ. Πολλά έργα μικρών ανεμογεννητριών έχουν απορριφθεί γι’ αυτόν τον λόγο. Στα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να προστεθεί και το ζήτημα της γραφειοκρατίας, καθώς συνολικά 6 υπηρεσίες καλούνται να γνωμοδοτήσουν για ένα έργο. Ανάμεσα στις υπηρεσίες, οι διευθύνσεις δασών, οι πολεοδομίες και βέβαια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πολλές φορές οι υπηρεσίες είναι ανενημέρωτες, αλλά και υποστελεχωμένες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάληξη μιας επένδυσης.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Εξάρχου: Το σχέδιο για τη νέα AKTOR αποδίδει από την πρώτη χρονιά
Forbes: Oι ”Μίδες” influencers που έβγαλαν 720 εκατ. το 2024
“Ψήνεται” ενεργειακό deal: Η Ardian σε συζητήσεις για την εξαγορά της Akuo