THEPOWERGAME
Μια νέα στρατηγική για την εμβάθυνση της νέας αγοράς με βάση τις εκθέσεις των Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι καλείται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Στο προσχέδιο της προτεινόμενης διακήρυξης της Βουδαπέστης για τη Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας, ζητείται από την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ενοποίηση των τραπεζικών αγορών και των αγορών κεφαλαίων, καθώς και για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου που θα επενδύει σε κρίσιμες τεχνολογίες.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσουμε άμεσα το χάσμα καινοτομίας και παραγωγικότητας, να ενισχύσουμε την οικονομική μας ανθεκτικότητα και να αποκομίσουμε άμεσα τα πλήρη οφέλη της Ενιαίας Αγοράς: δεν υπάρχει στιγμή για χάσιμο», αναφέρει η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσχέδιο που απέστειλε στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών, ώστε οι ηγέτες και οι σύμβουλοι να προετοιμαστούν για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στη Βουδαπέστη στις 8 Νοεμβρίου 2024. Στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί εκτενώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολιάζοντας πως καλούμαστε να διαχειριστούμε το τεράστιο (και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρθρωτικό) χάσμα κόστους παραγωγής με άλλες χώρες, που προκαλείται κυρίως από τη ρύθμιση και την πολιτική.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει, όχι σε ένα αλλά σε πολλαπλά επίπεδα. Δυστυχώς, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δικές τις διαρθρωτικές αδυναμίες», τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά την Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Η αδυναμία εστίασης της πολιτικής δράσης σε μια συνεκτική πολιτική, η γραφειοκρατία που πνίγει την καινοτομία, η ενιαία αγορά που παραμένει κατακερματισμένη είναι μόνο μερικά από ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος αν θέλει να καταστεί ανταγωνιστική. Η απουσία συντονισμού και η σπατάλη πόρων σε πολλές και μικρές πολιτικές, καταδικάζουν την Ευρώπη και την εγκλωβίζουν σε ένα καθεστώς παθογένειας. «Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο εφησυχασμού καταλήγει το προσχέδιο της διαλυτική της Βουδαπέστη α των ευρωπαίων ηγετών», τονίζει το έγγραφο. Οι «27» ηγέτες της ΕΕ αναγνωρίζουν ομόφωνα, χωρίς περιστροφές την ανάγκη να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία έχει πληγεί καίρια.
Το όραμα της ενιαίας αγοράς
Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται αιχμές κατά της Κομισιόν, ενώ επισημαίνεται ότι έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να οικοδομήσει μια ισχυρότερη οικονομική βάση για τα κράτη-μέλη της, προτείνοντας νέους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την ενίσχυση της αυτονομίας και της ανθεκτικότητας. Στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η Ένωση Αποταμίευσης και Επενδύσεων, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου και τη βελτίωση της πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης. Η ανάγκη για μια συνεκτική χρηματοπιστωτική δομή γίνεται πιο έντονη εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων και της ενεργειακής κρίσης, οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη της ΕΕ να ενισχύσει την οικονομική και τεχνολογική της αυτονομία. ένα πανευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική και οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία του ταμείου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τις εθνικές τράπεζες προώθησης των κρατών-μελών, διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική και τεχνολογικά πρωτοπόρα στις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, η διακήρυξη περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός αναθεωρημένου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με νέους ίδιους πόρους, που θα κατευθύνονται σε έργα ζωτικής σημασίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης. Η εισαγωγή αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων αναμένεται να ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση από εξωτερικούς πόρους και να ενισχύσει την ενδοευρωπαϊκή χρηματοδότηση για καινοτόμες και βιώσιμες πρωτοβουλίες. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη δεκαετία, η ΕΕ δεσμεύεται να επενδύσει σε καινοτόμες τεχνολογίες και να ενισχύσει την εγχώρια ανάπτυξη, ανταγωνιζόμενη άλλες οικονομικές υπερδυνάμεις.
Στο τραπέζι και οι στόχοι για τον ενεργειακό τομέα
Απέναντι στις διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις και την αστάθεια των αγορών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει προτεραιότητα στη στρατηγική ενεργειακή κυριαρχία, επιδιώκοντας να περιορίσει την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές και να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτάρκεια. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει την αξιοποίηση εσωτερικών πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών και ανανεώσιμων πόρων, καθώς και την επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας και σε ανθεκτικές υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών. Ο κεντρικός πυλώνας αυτής της νέας ενεργειακής πολιτικής είναι η απανθρακοποίηση, με την Ευρώπη να δεσμεύεται να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ θέλει να καταστήσει ανταγωνιστικές τις βιομηχανίες της.
Την αδράνεια της Ευρώπης αναφορικά με τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει την πράσινη μετάβαση με ανταγωνιστικούς όρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εταιρείες που χάνουν έδαφος στη διεθνή «αρένα» από τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ, Ασία και αλλού, έχει τονίσει πολλές φορές ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Οι συνθήκες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι πολύ δύσκολες», είχε επισημάνει στο παρελθόν.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 2,32 δισ. οι καταθέσεις τον Σεπτέμβριο
Μενέντεζ: Η πολύκροτη υπόθεση ξανανοίγει λόγω της σειράς του Netflix
Πώς η AI θα αλλάξει το ενεργειακό σύστημα