THEPOWERGAME
Περί τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι η μέση ετήσια συνεισφορά του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) την περίοδο 2031-2050 στην εθνική οικονομία, γεγονός που μεταφράζεται σε 2,6% ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με σχετική μελέτη της McKinsey που αξιοποίησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον οικονομικό αντίκτυπο του σχεδίου, που παρουσιάστηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Αντίστοιχα, την περίοδο 2031-2050, θα αυξηθεί σε 6,1 δισ. ευρώ (+2,5%). Η συμβολή του ΕΣΕΚ στην απασχόληση είναι επίσης εντυπωσιακή, με τη δημιουργία και διατήρηση 210.000 θέσεων εργασίας έως το 2050. Κατά την περίοδο 2025-2030, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 205.300 νέες θέσεις εργασίας (+4,8%), ενώ κατά την περίοδο 2031-2050, οι θέσεις θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 212.500 (+5,0%). Οι κλάδοι που θα ευνοηθούν περιλαμβάνουν κατασκευές, βιομηχανικά προϊόντα, και τον τομέα της ενέργειας, προσφέροντας ευκαιρίες απασχόλησης και οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα.
Το ΕΣΕΚ αποτελεί, ουσιαστικά, τον οδικό χάρτη για ένα νέο, αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγής θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το 2030, τα φωτοβολταϊκά θα φτάσουν τα 13,5 GW και τα χερσαία αιολικά τα 8,9 GW, ενώ το 2050 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 77 GW, διπλάσια σε σχέση με σήμερα. Τα υπεράκτια αιολικά θα αποτελέσουν την τρίτη κύρια τεχνολογία παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2050, ενώ το φυσικό αέριο θα διατηρηθεί για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας. Η αύξηση της ζήτησης ενέργειας και η διείσδυση των ΑΠΕ θα απαιτήσουν εκτεταμένες επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρισμού, με τις διασυνδέσεις νησιών και διεθνείς διασυνδέσεις να παίζουν κομβικό ρόλο. Η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα ολοκληρωθεί το 2025, ενώ προχωρούν οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου. Εξίσου κρίσιμη τεχνολογία για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ είναι σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η αποθήκευση ενέργειας. Μέχρι το 2030, η αποθήκευση θα φτάσει τα 6,2 GW, ενώ το 2050 θα τριπλασιαστεί στα 17 GW. Οι απαιτήσεις για αποθήκευση θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό από τα αντλησιοταμιευτικά έργα. Το ΕΣΕΚ επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως το βιομεθάνιο, το πράσινο υδρογόνο και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Το θεσμικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο είναι ήδη έτοιμο, με στόχο 2 TWh το 2030 και 35 TWh το 2040. Το υδρογόνο αναμένεται να αυξήσει τη συνεισφορά του από 1 TWh το 2030 σε 20 TWh το 2050. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται και στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, με στόχο τη δέσμευση 3 εκατομμυρίων τόνων CO2 από τη βιομηχανία.
Σημειώνεται πως η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα, με «όχημα» το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) επιθυμεί ενεργειακή ανεξαρτησία, το νέο ΕΣΕΚ θα αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα στοχεύει στη διασφάλιση φθηνής και άφθονης ενέργειας. Η προετοιμασία και η κατάρτιση του σχεδίου βασίστηκε σε τρεις βασικές διαπιστώσεις με την πρώτη να αφορά την πρωτοπόρα θέση της χώρας ως προς την κάλυψη στόχων διείσδυσης ΑΠΕ και μείωσης εκπομπών του θερμοκηπίου, κατατάσσοντας τη χώρα- όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης- μεταξύ των καλύτερων σε σχέση με άλλες χώρες.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Όλυμπος: Στρατηγική επένδυση 70 εκατ. ευρώ στην Κύπρο
Φρενιτίτιδα franchise στα σινεμά και το 2025
Πράσινο υδρογόνο: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω για τις επενδύσεις