THEPOWERGAME
Στην Αθήνα ολοκληρώνεται σήμερα το Workshop της Κομισιόν για την αγορά αερίου, παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων. Την πρώτη ημέρα κυριάρχησαν τα μηνύματα για περιφερειακή συνεργασία, την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών και φυσικά την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου. Το στοίχημα της Ελλάδας είναι να αποτελέσει ένα gas hub στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ήδη διαθέτει δύο τέρμιναλ, σε Αλεξανδρούπολη και Ρεβυθούσα. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πώς θα προχωρήσει ο Κάθετος Διάδρομος και τι εμπόδια υπάρχουν.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Χθες, στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, όσο και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, στάθηκαν στις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών του φυσικού αερίου και φυσικά στη δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου. Τις προσπάθειες της Ελλάδας εξήρε ο υφυπουργός για θέματα ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ.Τζέφρι Πάιατ. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στην παρέμβασή του στην ανάγκη διαφοροποίησης του εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη και την προώθηση του στόχου για πλήρη αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027.
Το Workshop επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της αγοράς για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της πλατφόρμας Aggregate EU. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συζήτηση για τον Κάθετο Διάδρομο, με το ζητούμενο βέβαια να είναι η στήριξή του από την ΕΕ. Ένα από τα μηνύματα της πρώτης ημέρας του workshop, το ενδιαφέρον από την Ουκρανία και βέβαια η παρουσία και του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Vladimir Malinov. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας είχε συνάντηση και με τον Τζέφρι Πάιατ, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου. Επίσης, επισήμανε πως οι δραστηριότητες για τον σχεδιασμό της νέας υποδομής σε βουλγαρικό έδαφος βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή και η προγραμματισμένη προθεσμία για την υλοποίησή τους είναι το τέλος του 2025, ενώ η πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και την επέκταση της υπόγειας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου Chiren της Βουλγαρίας.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης:
Είσοδος της Latsco στην Αττική Οδό με 10%
33 οινοποιεία και πάνω από 300 ετικέτες στα BoρΟινά της Θεσσαλονίκης
Ποια είναι η Virya Energy, γιατί επενδύει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ