THEPOWERGAME
Ακόμη ένα βήμα έγινε τις τελευταίες ώρες, ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες ρυθμιστικές εκκρεμότητες, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί από τον ΑΔΜΗΕ στη Nexans το Final Notice to Proceed για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Χθες τελικά σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ΡΑΑΕΥ, της ΡΑΕΚ και του ΑΔΜΗΕ εγκρίθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στις δαπάνες (capex) μέχρι το τέλος του 2025, που ανέρχεται στα 572 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, με τη ΡΑΑΕΥ να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ 48 εκατ. ευρώ, που αφορούν μελέτες, καθώς και το τίμημα για την εξαγορά της Euroasia.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 48 εκατ. εγκρίθηκε τελικά το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, που αφορά μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το τμήμα Κύπρος- Κρήτη, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η έγκριση του υπόλοιπου ποσού. Υπενθυμίζεται πως πριν από έναν χρόνο ο ΑΔΜΗΕ είχε προχωρήσει στην εξαγορά του Euroasia, με τον Διαχειριστή να αποκτά τον ρόλο του project promoter στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου και Ισραήλ. Από κει και πέρα, απομένει η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας σε σχέση με τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου (50%-50%). Υπενθυμίζεται πως ο γενικός κανόνας σε σχέση με την ανάκτηση των δαπανών προβλέπει τον επιμερισμό κατά 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% για τους Έλληνες καταναλωτές.
Το σχόλιο της Nexans
Προηγήθηκε η ανακοίνωση της διακρατικής συμφωνίας, το περασμένο Σάββατο, που ήρθε να βάλει το έργο σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις. Με φόντο τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, με ανάρτησή του στο LinkedIn σημείωσε πως «ο Great Sea Interconnector θα συνδέσει για πρώτη φορά την Κύπρο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, επιταχύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και παρέχοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις. Ενισχύει επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικού ενεργειακού κόμβου, διευκολύνοντας τη διασυνοριακή μεταφορά καθαρής ενέργειας».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Τραπεζική “άνοιξη” στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Τα ορυκτά καύσιμα, το υδρογόνο “που αργεί” και 3 σενάρια της πράσινης μετάβασης