THEPOWERGAME
Σήματα επιφυλακτικότητας εκπέμπει η Αθήνα έπειτα από την παραλαβή και πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας που πέρασε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου Great Sea Interconnector, ενόψει και της αυριανής συνάντησης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τούτο διότι το αρχικό «πράσινο φως» που αφορούσε κυρίως στην ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης του έργου ΑΔΜΗΕ για την περίοδο κατασκευής ύψους 125 εκατ. ευρώ έως το 2030 από το Ταμείο Ρύπων συνοδεύεται από αστερίσκους. Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα -έως το τέλος του έτους σύμφωνα με τις πληροφορίες- παραμένει ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο για την ελληνική πλευρά, αυτό της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή πλευρά επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από ξένο οίκο της μελέτης κόστους οφέλους που έχει υποβάλλει ο ΑΔΜΗΕ, η οποία δεν έχει καν αρχίσει, ενώ η ελληνική πλευρά επείγεται για μια ρητή δέσμευση συμμετοχής στο έργο από πλευράς της Λευκωσίας, η οποία θα έδινε ένα θετικό «σήμα» τόσο στα funds που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το project, όσο και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Περαιτέρω, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει και μια νέα πρόβλεψη, αυτή του επιμερισμού κατά 50-50% του πρόσθετου κόστους σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός του project ξεπεράσει το ποσό των 1,94 δις. ευρώ, κατά παρέκκλιση της διασυνοριακής κατανομής του κόστους του έργου (Cross Border Cost Allocation- CBCA) που προέβλεπε αναλογία 63%-37% (για Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα), με το σκεπτικό ότι το έργο ωφελεί κατά κύριο λόγο την Κύπρο αίροντας την ηλεκτρική της απομόνωση, κάτι που δεν είχε αμφισβητηθεί μέχρι πρότινος. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε -στο πλαίσιο της προσπάθειας απεμπλοκής του έργου και με την απαίτηση του κατασκευαστή του καλωδίου Nexans να δοθεί το Full Notice to Proceed επί θύραις- το να επιμεριστεί κατά 50-50% ο λεγόμενος «γεωπολιτικός κίνδυνος», δηλαδή η ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης σε περίπτωση που το έργο διακοπεί χωρίς υπαιτιότητά του, όμως η ανατροπή της βασικής αναλογίας επιμερισμού είναι μια νέα παράμετρος.
Σε αυτό το φόντο θα διεξαχθεί η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη -Χριστοδουλίδη με το καλώδιο ψηλά στην ατζέντα, η οποία θα είναι κρίσιμη για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το έργο.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Μουστάκας: Νέος κύκλος επενδύσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ
Forbes: Πέντε κορυφαίες ετικέτες Single Malt ουίσκι για το 2024
Οκτώ πρωτοβουλίες που θα “τρέξει” ο νέος Επίτροπος Ενέργειας