THEPOWERGAME
Ο κύβος ερρίφθη. Η ώρα της μεγάλης σύσκεψης, που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία, έφτασε. Η συνάντηση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα των μαραθώνιων διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου για την τύχη του ηλεκτρικού καλωδίου. Η κυβέρνηση, εν όψει της σύσκεψης, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, έχει βάλει στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και το αδιαπραγμάτευτο όφελος που έχει το έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το έργο προσφέρει στην Κύπρο ενεργειακή ασφάλεια, βάζοντας ένα τέλος στην ενεργειακή της απομόνωση, ενώ θα αποδώσει γεωπολιτικά πλεονεκτήματα σε ευρωπαϊκή και περιφερειακή κλίμακα.
Οι δύο πλευρές έρχονται στο τραπέζι με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών: «Το πρόβλημα με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί ο φορέας υλοποίησης ότι θα κατασκευάσει το έργο χωρίς ζημία. Ο υπουργός έδωσε τις απαιτούμενες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι η οικονομική βιωσιμότητα δεν έχει επιτευχθεί, αν και αποτελεί υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών με βάση τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προπαντός μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ τον περασμένο Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι παρήλθαν οι σχετικές συμβατικές προθεσμίες με τον κατασκευαστή του καλωδίου.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε για τον Great Sea Interconnector πως κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κύπριους καταναλωτές. Πρόκειται για δήλωση που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως εφόσον εξασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα, το έργο θα γίνει.
«Με βάση τα στοιχεία της μελέτης του μοντέλου του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών, οι διαφορές τιμών μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου είναι τόσο μεγάλες (ακριβότερη κατά 72 ευρώ η κυπριακή αγορά από την ελληνική το 2024), που σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη από πλευράς Κύπριων καταναλωτών», υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συναντήθηκαν για συντονισμό οι Κύπριοι
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης δοκιμάζει τις αντοχές του άξονα Αθηνών – Λευκωσίας. Χθες πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, των αρμόδιων υπουργών και αρμόδιων κρατικών αρχών και υπηρεσιών, στο Προεδρικό Μέγαρο, εν όψει της σύσκεψης της Τρίτης. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η εν λόγω συνάντηση έγινε για σκοπούς συντονισμού με τους εμπλεκόμενους φορείς εν όψει της αυριανής σύσκεψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Στρατόπεδο Γκόνου: Ξεκινά μετά από 21 χρόνια η αξιοποίησή του
Καφές: Ο ακριβός freddo και οι κυοφορούμενες ανατιμήσεις στο ράφι
Σχεδιάζεται έργο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική