THEPOWERGAME
Τους επόμενους έξι μήνες, έως τις αρχές του 2025, θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα διεξαχθούν ή όχι διερευνητικές γεωτρήσεις και ποια θαλάσσια οικόπεδα θα αφορούν, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η ερμηνεία των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τις σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (όπου παραχωρησιούχος είναι η κοινοπραξία των Exxon Mobil και Helleniq), μπλοκ 10 και μπλοκ Ιόνιο είναι σε τελικό στάδιο και θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις για τα γεωτρύπανα.
Αναφορικά με τον σχεδιασμό για τις συμμετοχές της Helleniq Energy σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedison -που είχαν αρνητική συνεισφορά στα μεγέθη του α’ εξαμήνου όπως αναφέρθηκε-, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι είναι υπό διερεύνηση οι διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές με σκοπό τον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου συμμετοχών και το «ξεκλείδωμα» συνεργειών με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου. Απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σημειώνοντας ότι «οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη». Κατά τη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου, η διοίκηση της Helleniq Energy είχε σημειώσει ότι η προτιμητέα επιλογή για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ήταν η πώλησή του μεριδίου 35% στον μέτοχο της πλειοψηφίας, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ. Για την Elpedison οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο μέτοχοι, η Helleniq Energy και η ιταλική Edison έχουν επιλέξει το μοντέλο της «ολλανδικής δημοπρασίας» που θα κρίνει ποια από τις δυο εταιρείες θα εξαγοράσει το μερίδιο της άλλης, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.
ΑΠΕ
O κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε τον στόχο για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW το 2025, σημειώνοντας ότι προβλέπεται να επιτευχθεί προς το τέλος του επόμενου έτους, καθώς έργα 620 MW είτε αναπτύσσονται ήδη είτε είναι έτοιμα προς κατασκευή θα προστεθούν στα έργα 384 MW που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Αναλύοντας τις επιδόσεις της Helleniq Energy το πρώτο εξάμηνο, ανέδειξε την αύξηση των «πράσινων» EBITDA στα 12 εκατ. ευρώ από 11 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Πρόσθεσε δε ότι η συνεισφορά των ΑΠΕ θα ήταν σημαντικά υψηλότερη αν δεν υπήρχαν οι περικοπές, οι οποίες «ήρθαν για να μείνουν» και θα πρέπει όλη η αγορά να δει πώς θα τις διαχειριστεί.
Η Helleniq Energy σκοπεύει να τις αντιμετωπίσει, δίνοντας έμφαση στην αποθήκευση -με την κατασκευή της πρώτης μονάδας με standalone μπαταρίες στη Θεσσαλονίκη να ξεκινά σύντομα- και τα υβριδικά έργα που συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση. Η συνολική δεξαμενή των έργων ΑΠΕ της Helleniq Energy ανέρχεται σε 5 GW, εκ των οποίων το 50% είναι φωτοβολταϊκά, το 25% μπαταρίες, το 15% αιολικά και το 10% αντλησιοταμίευση. Η εταιρεία εστιάζει στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου αυτού, αναζητώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες εξαγορών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά τις πρόσφατες κινήσεις σε Κύπρο και Ρουμανία.
Ο κ. Σιάμισιης, πάντως, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς η κατάσταση δυσχεραίνεται από τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και τις περικοπές, ωστόσο με σωστή και προσεκτική επενδυτική στρατηγική, οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Έκτακτη εισφορά
Κάνοντας επισκόπηση των μεγεθών της Helleniq Energy κατά το β’ τρίμηνο του έτους, ο κ. Σιάμισιης ανέδειξε τις θετικές επιδόσεις όλων των επιμέρους τομέων που οδήγησαν σε συγκρίσιμα EBITDA ύψους 232 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο και 570 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου θα επηρεαστούν από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023 που υπολογίστηκε στα 173 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Στέγαση: Ποια νέα προγράμματα δρομολογεί η κυβέρνηση
Νομοσχέδιο ΥΠΕΝ: Τι αλλάζει σε αποθήκευση ενέργειας, ανακύκλωση