Μπορεί η τουριστική ανάπτυξη να συνυπάρξει με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο τοπίο; Μπορεί ένας προορισμός να μη χάσει την ομορφιά και την ελκυστικότητά του; Η απάντηση είναι θετική και η Ισπανία δείχνει τον δρόμο!
Για να κερδηθεί το στοίχημα της «πράσινης» μετάβασης στην Ευρώπη και των μηδενικών εκπομπών το 2050, έχει ξεκινήσει σε όλα τα κράτη-μέλη ένας αγώνας δρόμου για την επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του νέου στόχου για 42,5% διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030 (ήταν 32%), αν και οι χώρες της ΕΕ καλούνται να αγωνιστούν για το 45% -στόχος που υποστηρίζεται επίσης από την Επιτροπή στο πλαίσιο του Σχέδιο REPowerEU.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, εκτός από μεγάλες επενδύσεις και γρήγορες αδειοδοτήσεις, χρειάζεται η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, που πολλές φορές μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη νέων ΑΠΕ, δημιουργώντας με ενστάσεις και δικαστικές αντιδικίες μεγάλες καθυστερήσεις.
Μία από τις επιδιώξεις, ώστε να γίνει πράξη η αύξηση της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη, είναι η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Η τουριστική ανάπτυξη συνήθως είναι ένας από τους λόγους που οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, αφού κάποιες δεν θεωρούν πως συμβάλλουν στον τουρισμό οι μεγάλες ανεμογεννήτριες των αιολικών πάρκων.