THEPOWERGAME
Τα προβλήματα χρηματοδότησης των απαραίτητων «πράσινων» επενδύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν τα κράτη-μέλη ώστε να καλύψουν τα κενά χρηματοδότησης εξετάζει η μελέτη με τίτλο «Χρηματοδοτικά μέσα και μοντέλα για την παραγωγή ενέργειας». Μάλιστα, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 9 δισ. ευρώ στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030.
Εκτός από τη χώρα μας, αντίστοιχα κενά χρηματοδότησης για την επίτευξη των εθνικών στόχων στις ΑΠΕ αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, με τη «μαύρη τρύπα» να ανέρχερται στα 49 δισ. ευρώ. Η Ιταλία επίσης, ιδίως όσον αφορά τη διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, παρουσιάζει κενά χρηματοδότησης άνω των 30 δισ. ευρώ. Στη λεκάνη της Μεσογείου ταχύτητες πρέπει να ανεβάσει και η Ισπανία, η οποία φαίνεται πως έχει χρηματοδοτικό κενό 88,64 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ για το 2030, οι ετήσιες επενδύσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και τη χρήση ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν κατά περίπου 260 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2021-2030 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Για να επιτευχθούν οι στόχοι Fit-for-55 θα πρέπει να επενδύονται κάθε χρόνο περίπου 487 δισ. ευρώ σε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα έως το 2030, τα οποία περιλαμβάνουν την πλευρά της προσφοράς (55 δισ. ευρώ και 93 δισ. ευρώ για τα δίκτυα και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας αντίστοιχα) και την πλευρά της ζήτησης (339 δισ. ευρώ). Επιπλέον, η επίτευξη των στόχων της REPowerEU απαιτεί επενδύσεις 210 δισ. ευρώ μεταξύ 2022 και 2024. Αυτές οι πρόσθετες επενδύσεις περιλαμβάνουν 113 δισ. ευρώ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (86 δισ. ευρώ) και τις βασικές υποδομές υδρογόνου (27 δισ. ευρώ), καθώς και 37 δισ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου έως το 2030.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr