Βούτες Ηρακλείου: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα ρήγματα

Σε τι εφιστούν την προσοχή οι σεισμολόγοι. Τι είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκας, για τις ρηγματώσεις. Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στην περιοχή

Ευθύμης Λέκκας ©Eurokinissi

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (28-4-2025) ξεκίνησαν οι αυτοψίες στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή τις ρηγματώσεις που εντοπίζονται σε δρόμους και σπίτια τα τελευταία 24ωρα. Ήδη στην περιοχή πετάει drone, προκειμένου να αποτυπωθεί το σημείο των ρηγματώσεων, ενώ μέσα στην ημέρα στους ελέγχους θα προστεθούν εξοπλισμός και μηχανήματα για καταγραφή και έλεγχο των δεδομένων.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μία ακόμη σύσκεψη παρουσία του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, αλλά και του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, των αντιδημάρχων Γιώργου Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρετή, του προέδρου των Βουτών και μελών του Τοπικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον δήμο Ηρακλείου, θα κατατεθεί αίτημα στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών – ΔΑΕΦΚ προκειμένου στην περιοχή να φτάσουν και μηχανικοί της Διεύθυνσης, για να κάνουν αυτοψίες και να προχωρήσουν στους επίσημους χαρακτηρισμούς κτιρίων. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, θα γίνει αίτημα μέσω της ΠΕ Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο ΕΡΤΝews για τις ρηγματώσεις στις Βούτες Ηρακλείου.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι μέχρι το μεσημέρι θα «έχουμε πλήρη γνώση σχετικά με τα αίτια και τις διαστάσεις του φαινομένου» που προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων.

«Η καθίζηση οφείλεται σε κατολισθητικά φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εξειδικεύσουμε σε τι είδους φαινόμενα. Δηλαδή αν είναι μια απλή εδαφική διάρρηξη, εάν είναι μία περιστροφική κατολίσθηση ή αν είναι διαφορική καθίζηση. Όλα αυτά θα τα διερευνήσουμε σήμερα. Μέχρι το μεσημέρι θα ξέρουμε για τι ακριβώς φαινόμενο πρόκειται, τις διαστάσεις του προβλήματος καθώς και τα αίτια», σημείωσε.

Για το αν έχει δει παρόμοιο φαινόμενο στην ελληνική επικράτεια:

«Έχουμε πάρα πολλά κατολισθητικά φαινόμενα στον ελληνικό χώρο. Ο ελληνικός χώρος είναι ένας δυναμικός χώρος, ένας εξελισσόμενος χώρος. Συνεπώς έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες κατολισθητικά φαινόμενα.

Το θέμα είναι που αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα. Να αναπτύσσονται σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε και την αφήνουμε να εξελιχθεί. Όταν αυτά τα φαινόμενα εξελίσσονται μέσα σε αστικούς χώρους και χώρους ιδιαίτερης σημασίας, τότε αρχίζουμε και εμείς να ασχολούμαστε μαζί τους. Ο ελληνικός χώρος είναι ένας χώρος δυναμικός, όπως προανέφερα, που διαμορφώθηκε ως ένα βαθμό από όλα αυτά τα φαινόμενα, από τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις, τις διάβρωσης, τις μεταβολές ακτογραμμών κτλ».

Δήμαρχος Ηρακλείου: «Υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός»

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, δήμαρχος Ηρακλείου, τόνισε ότι πρόκειται για «ένα φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά», με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι «υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός».

«Σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί η γενίκευση και η υπερβολή. Ήδη βρίσκεται εδώ κλιμάκιο μηχανικών για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση ενδεχόμενου κινδύνου σε κατοικίες και θα ακολουθήσει και συνεργείο υπό τις οδηγίες του καθηγητή του κ. Λέκκα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει το γενικό πρόσταγμα στις επιχειρήσεις που θα γίνουν σήμερα εδώ», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Καλοκαιρινός δήλωσε:

«Προφανέστατα αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια της ζωής πρωτίστως και των περιουσιών βέβαια καθώς και του δημόσιου χώρου, αλλά η εκτίμηση για ενδεχόμενο κίνδυνο πρέπει να γίνει γρήγορα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από την πρώτη στιγμή ζήτησα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε ό, τι χρειάζεται σε επίπεδο μελετών των έργων που τα συνοδεύουν, αλλά και ενδεχόμενων αποζημιώσεων που θα κριθεί ότι πρέπει να δοθούν, να γίνουν πολύ γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή το φαινόμενο άμεσα. Στην πραγματικότητα, δίνουμε μάχη με τον χρόνο (…) Έχουν τοποθετηθεί ειδικοί δείκτες στις ρωγμές».

Ανησυχία για τις ρηγματώσεις – Ακατάλληλα τέσσερα σπίτια, εκκενώνουν οι κάτοικοι

Προβληματισμό και ανησυχία σε επιστήμονες και κατοίκους έχει προκαλέσει το γεωλογικό φαινόμενο των ρηγματώσεων, που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγες ημέρες στις Βούτες Ηρακλείου.

Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι βλέποντας ότι το φαινόμενο εξελίσσεται. Σύμφωνα με πληροφορίες δυνητικά ακατάλληλα κρίθηκαν τέσσερα σπίτια. Οι Αρχές ζήτησαν από τους ενοίκουν να φύγουν προσωρινά, με τους ίδιους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο Κώστας Ανδρουλάκης, ιδιοκτήτης κατοικίας που υπέστη μια τεράστια ρωγμή στον εξωτερικό τοίχο, στο μπάνιο και στην κουζίνα, τόνισε στο ΕΡΤNews ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την οικογένειά του να φύγουν από το σπίτι. «Τα παιδιά έχουν φύγει με τη σύζυγο και μένουν στης πεθεράς μου. Εγώ που θα πάω να μείνω; Δηλαδή είναι και η δουλειά μου τέτοια που σχολάω αργά. Δεν μπορώ να γυρίζω γύρω γύρω να δω πού θα πάω να μείνω. Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ» τόνισε.

Συνολικά δέκα περίπου σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά υπάρχουν και πολλοί δημόσιοι χώροι που έχουν επηρεαστεί. Η παιδική χαρά του χωριού θα κλείσει από τους μηχανικούς του Δήμου καθώς θεωρείται απαγορευτική η πρόσβαση παιδιών σε αυτήν.

Η Ελευθερία Βουζουνεράκη εκφράζει την ανησυχία της στο ΕΡΤNews για το σπίτι της μητέρας της, το οποίο έχει επίσης υποστεί ζημιές. «Έχει ζημιές, έχει κάνει καθίζηση, έχει σηκωθεί, τα πλακάκια έχουν ανοίξει. Είναι επικίνδυνο. Ναι, ανησυχώ για τη μητέρα μου και όχι μόνο για τη μητέρα μου και τους άλλους κατοίκους. Εχθές το μεσημέρι ξαπλώσαμε με τη μάνα μου και καταλάβαμε ότι έκανε σεισμό. Δεν ήταν σεισμός όμως. Το έδαφος έκανε καθίζηση», τόνισε.

«Το 1956 που έγινε ένας μεγάλος σεισμός, σκοτώθηκαν 42 κάτοικοι του χωριού και πήγαιναν και μένανε στις σπηλιές επειδή ερχόταν χειμώνας. Εν τω μεταξύ, εγώ πιστεύω, δεν είμαι ούτε γεωλόγος, ούτε σεισμολόγος, αλλά επειδή έχω ασχοληθεί μετά τον σεισμό του ’99, εγώ πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια γιατί είμαστε 45 χιλιόμετρα και τα ρήγματα μεταξύ τους μετακινούνται και οι σεισμοί που γίνονται στη Σαντορίνη που είναι 4 ώρες με το καραβάκι, είναι τα υπόγεια ρήγματα που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Ένα τμήμα της καθίζησης στην εκκλησία του χωριού φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί, αφού το ρήγμα έχει διευρυνθεί και μάλιστα έχει δημιουργήσει και ένα σκαλοπάτι. Όπως βέβαια έχουν δημιουργηθεί σκαλοπάτια και μέσα σε κατοικίες και αυλές που μπορεί να φτάνουν τα 4 – 5 εκατοστά γιατί το έδαφος από χθες υποχωρεί συνεχώς.

Με ειδικά μηχανήματα και drone οι επιστήμονες «χαρτογραφούν» τα ρήγματα σε δρόμους, σπίτια, την εκκλησία και άλλες υποδομές του χωριού, ενώ ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες από την ομάδα των μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου και από την ομάδα του Ευθύμιου Λέκκα από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να αποσαφηνίσουν τα αίτια. Υπάρχουν κάποια σενάρια που είναι στο μυαλό των επιστημόνων για το τι μπορεί να έχει προκαλέσει την καθίζηση, ωστόσο το μεσημέρι θα έχουμε πλήρη γνώση σχετικά με τα αίτια και τις διαστάσεις του φαινομένου.

«Η καθίζηση οφείλεται σε κατολισθητικά φαινόμενα. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να εξειδικεύσουμε σε τι είδους φαινόμενα. Δηλαδή αν είναι μια απλή εδαφική διάρρηξη, εάν είναι μία περιστροφική κατολίσθηση ή αν είναι διαφορική καθίζηση. Όλα αυτά θα τα διερευνήσουμε σήμερα. Μέχρι το μεσημέρι θα ξέρουμε για τι ακριβώς φαινόμενο πρόκειται, τις διαστάσεις του προβλήματος καθώς και τα αίτια», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Θα γίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Θα υποβληθεί το αίτημα από τον κ. δήμαρχο στη Γενική Γραμματεία και η Γενική Γραμματεία είναι θετική στο να κηρυχθεί η περιοχή. Σήμερα θα γίνουν δύο δράσεις. Η πρώτη δράση αφορά την αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drones τα οποία θα φέρουν οι συνεργάτες μου. Η αποτύπωση αυτή θα μας επιτρέψει, και ήδη την κάναμε ως ένα βαθμό αλλά με μικρότερα μηχανήματα, να έχουμε πλήρη άποψη του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο. Στη συνέχεια οι μηχανικοί του δήμου, και εμείς μαζί, θα αποτυπώσουν τις επιπτώσεις σε κατασκευές και κτίρια. Εμείς θα αποτυπώσουμε ουσιαστικά τις διαρρήξεις που υπάρχουν στο έδαφος προκειμένου να γίνουν δυναμικές και γεωμετρικές αναλύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε το αίτιο του φαινομένου και βέβαια να δούμε και την εξέλιξη του που είναι πολύ σημαντική για το χωριό» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, δήμαρχος Ηρακλείου, τόνισε ότι πρόκειται για «ένα φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά» με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι «υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός».

«Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά ήταν σταδιακό. Δηλαδή είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται, μία ρηγμάτωση συνοδευόμενη και από μία δεύτερη ρηγμάτωση παράλληλη στο έδαφος, μία διάρρηξη δηλαδή του εδάφους, η οποία είναι μικρή. Μη φανταστείτε ότι έχει ανοίξει ένα τεράστιο χάσμα, αλλά είναι βεβαίως ορατή. Και όπως φαίνεται το φαινόμενο αυτό είναι δυναμικό, από τις πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται. (…) Έχει συνέχεια και ο κ. Λέκκας χθες ερωτώμενος δεν απέκλεισε την επέκτασή του» τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

ΙΛΥΔΑ
-2.56%
1.90
AKTR
-0.40%
4.96
ΔΕΗ
-0.37%
13.50
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.52%
3.89
ΕΛΠΕ
-0.33%
7.58
ΠΕΤΡΟ
0.00%
8.70
ΟΛΠ
-2.92%
38.30
TITC
-0.61%
40.75
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-0.43%
18.49
ΕΥΑΠΣ
0.00%
3.48
ΛΟΥΛΗ
-1.91%
3.08
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
0.33%
1.20
NOVAL
0.00%
2.42
ΙΝΤΚΑ
2.81%
3.11
ΧΑΙΔΕ
-2.03%
0.73
ΔΡΟΜΕ
1.31%
0.31
ACAG
-0.67%
5.93
ΑΣΚΟ
0.29%
3.50
ΚΥΡΙΟ
-1.46%
0.81
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΝΑΚΑΣ
0.00%
0.00
BOCHGR
0.00%
5.60
ΚΕΚΡ
-1.68%
1.17
ΠΛΑΘ
-2.40%
3.87
ΡΕΒΟΙΛ
1.22%
1.66
ΕΛΛ
0.00%
13.85
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
0.61%
0.33
ΟΠΑΠ
-0.84%
18.83
ΜΥΤΙΛ
0.79%
43.46
ΔΟΜΙΚ
-1.29%
2.29
ΦΡΛΚ
-0.38%
3.98
ΜΕΡΚΟ
0.00%
0.00
ΣΑΡ
-0.90%
13.24
ΟΤΟΕΛ
0.00%
11.36
ΚΡΙ
1.50%
14.88
ΙΑΤΡ
3.04%
1.87
ΠΑΙΡ
0.00%
0.00
ΜΟΤΟ
3.00%
2.75
ΣΠΕΙΣ
-2.53%
6.16
ΚΟΡΔΕ
1.65%
0.43
ΠΡΟΦ
2.16%
5.68
ΒΟΣΥΣ
0.00%
0.00
ΕΛΙΝ
-0.47%
2.12
OPTIMA
1.15%
15.88
ΑΚΡΙΤ
2.00%
1.02
ΤΕΝΕΡΓ
0.00%
0.00
ΚΕΠΕΝ
2.33%
1.76
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
0.00%
0.23
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΑΤΡΑΣΤ
-0.46%
8.74
ΒΙΟΚΑ
-0.91%
1.64
ΠΑΠ
-0.39%
2.54
ΙΝΤΕΤ
0.41%
1.22
ΠΕΙΡ
-0.42%
4.96
ΜΙΝ
0.00%
0.00
ΕΤΕ
0.02%
9.51
ΒΙΟΤ
0.00%
0.00
ΑΛΜΥ
-0.75%
5.28
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.31%
1.61
ΜΕΝΤΙ
6.28%
2.20
ΜΟΗ
0.66%
21.50
ΟΛΘ
1.54%
32.90
ΣΕΝΤΡ
-3.28%
0.32
ΕΕΕ
-0.40%
44.72
ΚΟΥΕΣ
0.00%
6.30
ΕΥΔΑΠ
-1.01%
5.89
ΜΙΓ
6.32%
2.86
ΦΛΕΞΟ
0.65%
7.70
ΦΡΙΓΟ
8.80%
0.27
ΔΑΙΟΣ
2.21%
3.70
ΦΑΙΣ
2.26%
3.84
ΛΑΝΑΚ
0.00%
0.00
CENER
-1.77%
8.86
ΝΑΥΠ
-1.11%
0.71
ΙΝΤΕΚ
0.47%
6.40
ΜΑΘΙΟ
0.00%
0.00
ΚΑΡΕΛ
1.92%
318.00
ΑΤΤ
-0.39%
0.77
ΑΤΤΙΚΑ
-0.47%
2.14
ΕΣΥΜΒ
1.41%
1.15
ΕΥΡΩΒ
-0.04%
2.49
ΚΤΗΛΑ
0.00%
0.00
ΕΛΣΤΡ
0.00%
2.20
ΑΔΜΗΕ
2.83%
2.91
DIMAND
0.00%
8.42
ΒΙΟΣΚ
1.34%
1.51
ΑΒΑΞ
2.17%
2.12
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-3.11%
1.31
ΠΛΑΚΡ
0.00%
0.00
ΛΑΒΙ
1.73%
0.82
EVR
0.34%
1.49
ΓΕΒΚΑ
-0.36%
1.40
ΑΛΦΑ
-2.15%
2.14
ΟΤΕ
-0.78%
16.52
ΜΕΒΑ
2.40%
4.26
ΑΣΤΑΚ
2.75%
6.72
ΞΥΛΠ
-1.76%
0.33
ΙΝΛΟΤ
-0.95%
1.04
CNLCAP
0.00%
0.00
ΑΤΕΚ
3.67%
1.13
ΛΑΜΨΑ
0.00%
37.00
ΕΚΤΕΡ
-0.32%
1.87
ΔΑΑ
-0.93%
9.09
ΑΝΔΡΟ
0.60%
6.74
ΞΥΛΚ
0.00%
0.24
ΠΡΟΝΤΕΑ
0.00%
0.00
ΜΠΕΛΑ
1.96%
27.04
ΚΟΥΑΛ
1.60%
1.14
ΕΛΒΕ
-3.61%
4.80
ΤΖΚΑ
-1.44%
1.37
ΕΛΧΑ
-0.10%
2.00
ΑΡΑΙΓ
0.34%
11.84
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
0.76%
3.99
ΜΟΥΖΚ
0.00%
0.00
ΙΝΛΙΦ
-0.83%
4.80
ΟΛΥΜΠ
0.00%
2.25
ΑΒΕ
-0.23%
0.44
ΛΟΓΟΣ
0.00%
1.58
ΠΕΡΦ
0.53%
5.64
ΤΡΑΣΤΟΡ
-0.83%
1.20
ΕΛΤΟΝ
0.30%
1.68
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
0.30%
6.72
AEM
-0.34%
4.14
ΒΙΟ
-0.36%
5.53
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΧΑΕ
0.00%
5.37
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.78%
0.77
ΣΙΔΜΑ
-4.20%
1.37
ΣΠΙ
1.92%
0.53
ΕΒΡΟΦ
1.05%
1.92
ΜΠΡΙΚ
-0.38%
2.61