Την ώρα που δόθηκε η εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ, το νοσοκομείο Αλεξάνδρα δίνει τη δική του εξήγηση για το τι συνέβη στο χειρουργείο, όπου ασθενής πήρε φωτιά την ώρα της επέμβασης. Όπως έγινε γνωστό, η 60χρονη ασθενής με καρκίνο είχε μπει στο χειρουργείο στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, όταν ξαφνικά εκδηλώθηκε φωτιά, η οποία προκάλεσε εγκαύματα στο 4% του σώματός της.
Το νοσοκομείο Αλεξάνδρα σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η φωτιά στο χειρουργείο που έκαψε την 60χρονη ασθενή με καρκίνο, ενδεχομένως να προκλήθηκε «λόγω αιφνίδιας εμφάνισης αστοχίας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του χειρουργείου». Στο ίδιο κείμενο προστίθεται ότι η αντίδραση της χειρουργικής ομάδας και των νοσηλευτών ήταν άμεση.
Το νοσοκομείο Αλεξάνδρα για τη φωτιά σε ασθενή στο χειρουργείο
Αναφορικά με συμβάν που έλαβε χώρα στο ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» στις 24/04/2025, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
- Η ασθενής ΙΕ, ετών 72, θήλυ, υποβλήθηκε στις 24/05/2025 σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
- Κατά τη διάρκεια της επέμβασης και προς το τέλος αυτής και ενδεχομένως λόγω αιφνίδιας εμφάνισης αστοχίας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του χειρουργείου προκλήθηκε φλόγα από την οποία η ασθενής υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού.
- Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από τη χειρουργική ομάδα και το παριστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση του ανωτέρω περιστατικού.
- Αυθημερόν και μετά την εκτίμηση των εγκαυμάτων της ασθενούς και την αρχική αντιμετώπιση αυτών από πλαστικό χειρουργό, η ασθενής αφυπνίστηκε ομαλά, με σταθερά ζωτικά σημεία και μεταφέρθηκε στην Ανάνηψη του Νοσοκομείου, για μετεγχειρητική παρακολούθηση από τρεις ιατρικές ομάδες, ήτοι γυναικολογική, πλαστική και αναισθησιολογική και αντιμετωπίζεται σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες και η κατάσταση της υγείας της παραμένει σταθερή.
- Για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη Διοίκηση της 1ης Υ.ΠΕ., ενώ ζητήθηκε αυθημερόν ο πλήρης φάκελος που αφορά στο σύνολο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ως άνω χειρουργικής επέμβασης.
Νωρίτερα, ανάρτηση για την πυρκαγιά στο χειρουργείο στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και τον ασθενή που πήρε φωτιά έκανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο ατύχημα».