Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα και μάλιστα σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, από τη Μεγάλη Πέμπτη έρχεται στη χώρα «μια εντυπωσιακή, όσον αφορά τη βόρεια έκτασή της, μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε αρκετές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης».
Ο κ. Λαγουβάρδος διευκρινίζει με τη χρήση χαρτών πως η μεταφορά σκόνης θα φθάσει μέχρι και την Πολωνία, ενώ στη χώρα μας οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αναμένονται κυρίως στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα. Το φαινόμενο προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ από το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα σημειωθεί υποχώρηση στις συγκεντρώσεις σκόνης.
Αφρικανική σκόνη: Τι συστήνει στους πολίτες Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συστήνει στο κοινό και ιδίως στα άτομα όλων των ηλικιών που έχουν αναπνευστικά προβλήματα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη.
Οι πολίτες συστήνεται να φροντίζουν τα εξής:
- Να παρακολουθούν τις προβλέψεις για την ποιότητα του αέρα
- Να αποφεύγουν την άσκοπη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά
- Να διατηρούν τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά ώστε να περιορίζεται η είσοδος σκόνης στον χώρο
- Να φορούν μάσκα στις αναγκαίες μετακινήσεις τους, ιδιαιτέρως όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα
- Να ενυδατώνονται επαρκώς. Να καταναλώνουν άφθονο νερό για την αποφυγή ερεθισμού των βλεννογόνων
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ (ενδέχεται ανάγκη προσαρμογής της φαρμακευτικής τους αγωγής σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό)
Υπενθυμίζεται ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, μεταφέροντας λεπτά σωματίδια (PM10, PM2,5) και ρύπους, που επιβαρύνουν την αναπνευστική υγεία και το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Η εισπνοή των σωματιδίων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης παθήσεων όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι αλλεργίες, προκαλώντας συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχα και συριγμό. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι όσοι ζουν σε αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με μελέτες, η αφρικανική σκόνη συμβάλλει σε αυξημένη θνησιμότητα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 42.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.