Στη δημοσιότητα έχει δοθεί η επιστημονική Έκθεση του Πανεπιστημίου Γάνδης σχετικά με τις προσομοιώσεις της πυρόσφαιρας στην τραγωδία με τα τρένα στα Τέμπη. Συγκεκριμένα, ο δρ. Γ. Μαραγκός, ο οποίος συνέγραψε την Έκθεση μαζί με τον καθηγητή Bart Merci, απέστειλε το πλήρες κείμενο στα Ελληνικά Hoaxes, μετά από επικοινωνία με τον Κώστα Λακαφώση. Η έκθεση αυτή αφορά τις προσομοιώσεις που είχαν πραγματοποιήσει εμπειρογνώμονες οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη και εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
«Η Έκθεση επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα των @ellikahoexes και τη μεταξύ μας αλληλογραφία», αναφέρει στο X ο ιστότοπος. Υπενθυμίζεται ότι ο ερευνητής Μαραγκός του πανεπιστημίου της Γάνδης, σε επικοινωνία με τα ellinikahoaxes στις 4 Απριλίου του 2025, είχε αναφέρει τα ακόλουθα: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την ποσότητα ή τον τύπο του καυσίμου που αναφέρεται στην έκθεση (του ΕΟΔΑΣΑΑΜ) . Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επιτύχει συγκρίσιμο μέγεθος πύρινης σφαίρας (fireball) με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνεις στα μοντέλα. Το ίδιο μέγεθος πύρινης σφαίρας μπορεί να επιτευχθεί με σημαντικά μικρότερη ποσότητα καυσίμου από ό,τι αναφέρεται στην έκθεση, ανάλογα με τα δεδομένα που δίνεις στο μοντέλο. Τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν εφόσον υπάρχει επαρκώς υψηλή πηγή θερμότητας, μου έκανε εντύπωση που το αντίθετο αναφέρεται στην Eκθεση».
Ο Δρ. Γ. Μαραγκός (πανεπιστήμιο Γάνδης) μας απέστειλε πριν λίγο την έκθεση του Πανεπιστημίου (όπως εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ), η οποία επιβεβαιώνει απόλυτα το δημοσίευμα των @ellinikahoaxes και τη μεταξύ μας αλληλογραφία.https://t.co/WrIDOPGS2I
— @ellinikahoaxes (@ellinikahoaxes) April 15, 2025