THEPOWERGAME
Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης.
Επίσης, στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Αθανάσιος Γκανά, δ/ντης Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο Κώστας Συνολάκης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και ο Βαγγέλης Τουρνάς υφυπουργός Πολιτικής προστασίας.
Βασίλης Κικίλιας: Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας – Τα μέτρα είναι προληπτικά
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας προχώρησε στις εξής ανακοινώσεις και διευκρινίσεις:
«Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώθηκε όπως και οι υπόλοιποι από την επιστημονική μας ομάδα. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά. Σε κάθε περίπτωση ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριαζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου.
Παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Εγρήγορση και οργάνωση υπάρχει, τα μέτρα είναι προληπτικά. Επειδή υπάρχει επιτροπή και συγκεκριμένα οι επιστήμονες, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσης να δώσουμε βήμα στους ανθρώπους πραγματικά όντως τα γεγονότα».
Σε επιφυλακή έχει τεθεί η πολιτεία μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Στη Σαντορίνη, που έχει αρκετά παλιά κτήρια, τα σχολεία προληπτικά δεν θα λειτουργήσουν αύριο, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Τα ίδια θα ισχύσουν για την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη, καθώς η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.
Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στις νήσους Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες δασοκομάντος, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες, βρίσκονται ήδη στη Σαντορίνη.
Όπως μεταδίδει το Cyclades24, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έχουν στήσει σκηνές, σε εξωτερικό χώρο του κλειστού γηπέδου της Σαντορίνης, ενώ έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και σωσίβια.
Δεκάδες ματασεισμοί
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Σκοπός ήταν η εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας και η λήψη ενδεχόμενων προληπτικών μέτρων.
Η Επιτροπή πρότεινε το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη και την αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, συστήθηκε στους πολίτες να αποφεύγουν την πρόσβαση και την παραμονή τους στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους σε περίπτωση ισχυρότερης δόνησης.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Διαβάστε επίσης
Οι κρυμμένες υπεραξίες των ελληνικών λιμανιών
Διεθνές εμπόριο: Νέα εποχή προστατευτισμού εγκαινιάζει ο Τραμπ
Πώς είδε η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας