THEPOWERGAME
Την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31 Μαΐου καθώς και το άνοιγμα των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής μειώνεται στο 25 % η τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:
- Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από 31/5. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.
- Η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τις 31/5 από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγους εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.
- Η έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με προϋποθέσεις: Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα με rapid test ή PCR, ηλεκτρονικές εγγραφές χωρίς απονομές, χωρίς θεατές με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6.
Περαιτέρω, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν και αποφάσισαν οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων να διενεργούνται δια ζώσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150. Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω τόσο οι εκλογές όσο και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις θα γίνονται με ψηφιακά μέσα. Επιπλέον η Επιτροπή των Επιδημιολόγων εισηγήθηκε την εξαίρεση, από την παρούσα, των εκλογικών διαδικασιών που ήδη έχουν εκκινήσει με φυσική επιστολική ψήφο και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί βέβαια τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας, μεταφοράς εμπορευμάτων, επιβατών καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση ΠΕΙ και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας του 50% και των υγειονομικών μέτρων.
Για περαιτέρω ζητήματα, θέματα που αφορούν σε πρωτόκολλα των υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας θα υπάρξει ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία.
Οι κρίσιμοι δείκτες που επηρεάζουν τις αποφάσεις για τα μέτρα
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 31 Μαΐου ενεργοποιούν σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, διαφάνειας και ενδυνάμωσης των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ξένων αρχών, για την πορεία της πανδημίας τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα COVID-19.gov.gr αλλά και στις ιστοσελίδες της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ, θα μπορεί κάθε πολίτης της χώρας να παρακολουθεί 4 κρίσιμους δείκτες:
- τον δείκτη θετικότητας (δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται σε κάθε περιοχή)
- τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
- την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
- και τέλος το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού στην κάθε περιοχή της χώρας με τουλάχιστον μια δόση.
«Οι παραπάνω δείκτες θα αποτυπώνουν μια καθαρή εικόνα για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται κάποια τοπική έξαρση που αξιολογείται ως επικίνδυνη από την ομάδα των επιδημιολόγων και των ιχνηλατών της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα (00:00) μέχρι τις 06:00 το πρωί.
- Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται:
- αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
- με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
- και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ θα τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί όροι:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες κ.λπ.
4. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
5. Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια , έως 6 άτομα.
6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.
«Πιστεύουμε ότι με όπλο μας τον εμβολιασμό, τα πολλά τεστ και τη διαφάνεια γύρω από τα στοιχεία θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι ώστε να υποδεχτούμε τους τουρίστες μας με ασφάλεια αλλά και με υπευθυνότητα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για κάποιες περιοχές της χώρας στις οποίες τι ιικό φορτίο έχει παρουσιάσει αύξηση, παρότι, όπως επισήμανε, η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή των Επιδημιολόγων συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη για τη διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Οι βασικές παράμετροι βάσει των οποίων λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις δίνονται ως εξής:
- 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Δείκτης θετικότητας ελέγχων
- Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων
- Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
- Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
- Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
- Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
- Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
- Πληρότητα συστήματος υγείας στην ευρύτερη περιοχή
- Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών και η στεγανοποίησή τους
- Ανάλυση του ρυθμού και του αριθμού των μεταλλάξεων στην κάθε περιοχή
Όπως είπε, η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση όλων των ανωτέρω δεικτών και πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και δήμου ανά την επικράτεια.
Το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων και η μουσική στην εστίαση
Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι βήμα- βήμα, κάθε εβδομάδα αξιολογούν τα δεδομένα, συζητούν με την επιτροπή και προχωρούν στο επόμενο βήμα.
Για τις συζητήσεις σχετικά με την λειτουργία της μουσικής στα καταστήματα εστίασης τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση που έκανε λόγο για «αντάρτικο» επιχειρηματιών της εστίασης στο θέμα αυτό.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ως εξαιρετικά επικίνδυνες «λογικές αντάρτικου» στο θέμα της μουσικής την στιγμή που όπως είπε, η πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε καλή κατάσταση αλλά ταυτόχρονα και σε μία κρίσιμη καμπή.
«Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σημείο, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι να χαλαρώσουμε , να βρεθούμε με τους οικείους μας, με τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική να χορέψουμε. Δεν μπορούμε να συζητάμε λογικές αντάρτικου την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει τεράστιες θυσίες, έχουμε θρηνήσει τόσα θύματα. Υπάρχουν νόμοι και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.
«Δεν αποκλείει κανένας το ζήτημα της μουσικής να επανέλθει, αλλά θα επανέλθει με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Λογικές “αντάρτικου” όσο κι αν κρύβουν μεγάλη, μικρή αγωνία, για κάποια πράγματα και για κάποιες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να καταλάβουν ότι ειδικά στο θέμα της μουσικής είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεν το λέει η πολιτική ηγεσία , δεν το λέει ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, το λένε παγκόσμια όλοι οι επιδημιολόγοι και όλες οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με αυτό το θέμα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Μουσική σημαίνει ότι όταν υπάρχει πρώτον είμαι αναγκασμένος αν τραγουδήσω να έχω μεγαλύτερα σταγονίδια και να επηρεάσω τους διπλανούς μου. Αν δεν ακούω καλά να φωνάζω δυνατότερα, άρα εκφέρω περισσότερα σταγονίδια. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το χορό, χορός σημαίνει μη τήρηση μέτρων, αποστάσεων. Επίσης η μουσική εκ των πραγμάτων είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ, το αλκοόλ δημιουργεί κάποιες καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ χαλαρές σε σχέση με την τήρηση των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Προφανώς και δεν κολλάει η μουσική, βοηθάει όμως στη διασπορά και μεγαλώνει το ρίσκο της διασποράς του ιού», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.