THEPOWERGAME
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης είναι ο πρωταθλητής στον Αυθεντικό Μαραθώνιο (2024) της Αθήνας, ενώ δεύτερος τερμάτισε ο Παναγιώτης Καραϊσκός. Η Ματίνα Νούλα ήταν η νικήτρια στις γυναίκες, αφήνοντας πίσω της την Γκλόρια Πριβιλέτζιο.
Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης κάλυψε τα 42.195 μέτρα της ιστορικής διαδρομής σε δύο ώρες, 18 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά τον τερματισμό, ο Έλληνας δρομέας, δέχθηκε μία μεγάλη αγκαλιά από την σύζυγο και το παιδί του.
Στην δεύτερη θέση, τερμάτισε ο Παναγιώτης Καραϊσκός, ο οποίος προηγείτο μέχρι το ύψος του Μεγάρου Μουσικής, τερματίζοντας σε 2:19:50. Μόλις τερμάτισε ο Καραϊσκός έσπευσε να… υποκλιθεί στον Πιστώλης, ενώ στην παρέα του βάθρου, προστέθηκε λίγο αργότερα και ο Γιώργος Μπενής (2:21.40), ο οποίος άφησε στην 4η θέση τον Κωνσταντίνο Σταμούλη (2:22:49) και τον Ολλανδό, Φρικ Βαν ντε Βερντ (2:24:49).
Η Σταματία Νούλα πρωταθλήτρια στις γυναίκες
Η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε στον επίπονο αγώνα, είναι η Σταματία Νούλα, η οποία κάλυψε την απόσταση σε δύο ώρες, 40 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα, ενώ ακολούθησαν η Γκλόρια Πριβιλέτζιο με 2:41:58 και η Παναγιώτα Βλαχάκη με 2:47:24.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του Μαραθώνιο 2024
Ενθουσιασμένος με τη νίκη σε έναν εμβληματικό αγώνα, στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, αλλά και με το χρόνο του, αφού «έγραψε» κάτω από 2:19, ήταν ο Μπάμπης Πιτσώλης:
«Μόλις είδα τον χρόνο – γιατί πλέον τους κυνηγάω, κι αυτό το 2:20 το κυνηγούσα πάρα πολύ – δεν το περίμενα ότι θα το έκανα εδώ! Αν πάω δηλαδή σε μία φλατ διαδρομή δεν ξέρω πώς θα πάει! Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, και με τον τρόπο που ήρθε, γιατί είχα πάρα πολλές δυνάμεις μετά το 30ό χιλιόμετρο που είναι το δύσκολο κομμάτι του αγώνα. Είχε λίγη ζέστη, αλλά όλα καλά. Είναι σίγουρα στο Top 2 των αγαπημένων μου αγώνων η σημερινή κούρσα, αλλά είμαι σίγουρος πως θα έρθουν και άλλοι αγώνες. Έχω πολύ μέλλον. Δεν ξέρω τι να περιμένουμε μετά το σημερινό. Αλλιώς τα είχα στο μυαλό μου εγώ, έλεγα να τρέξω καλύτερα από το 2:23 από πέρυσι, αλλά δεν περίμενα ότι θα «έσπαγα» το 2:20 εδώ. Μακάρι να πάει πιο κάτω».
Μία επίδοση κάτω από 2:20 περίμενε ο Παναγιώτης Καραΐσκος, που δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στον νικητή του αγώνα:
«Ήμουν καλά. Αγωνίστηκα 42 ημέρες μετά το ατομικό ρεκόρ που πέτυχα στο Βερολίνο και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σε ένα βαθμό και ρίσκο. Ωστόσο, ένιωθα πολύ καλά και η αλήθεια είναι ότι περίμενα να βγάλω ένα χρόνο ταχύτερο από τις 2 ώρες και 20 λεπτά. Ένιωθα πολύ καλά, πήγαινα με τον ρυθμό μου αν και προς το τέλος ήμουν οριακά. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι ο Μπάμπης Πιτσώλης θα πάει τόσο καλά. Βέβαια, είναι μεγάλος αθλητής. Συγχαρητήρια! Ήταν πολύ καλός».
Ο Γιώργος Μενής αποκάλυψε πως η συμμετοχή του στον αγώνα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή. «Απείχα λόγω τραυματισμού από τις προπονήσεις και ήταν αμφίβολη η συμμετοχή μου. Μπήκα, όμως, στον αγώνα, ρίσκαρα και βγήκε το ατομικό ρεκόρ διαδρομής. Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήμουν συγκρατημένος, αλλά στο 38ο κατάλαβα ότι είχα δυνάμεις και έκανα επίθεση» είπε ο αθλητής του Παναγιώτης Χαραμής, ο οποίος έκανε μνεία και στην υποστήριξη του κόσμου κατά μήκος της διαδρομής: «Υπήρχαν στιγμές που ανατρίχιασα από την ενθάρρυνσή τους. Μου έδιναν κουράγιο να συνεχίσω. Η σημερινή εμπειρία μου δίνει ώθηση να συνεχίσω».
«Είναι όλες και όλοι νικητές», τόνισε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στ. Τσίρκας
Για τη νίκη της συμμετοχής στον Μαραθώνιο έκανε λόγο, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μετά την έναρξη του αγώνα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε αυτά που είχε πει στο Αθηναϊκό-Μαλεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον διπλό στόχο που έχει θέσει και τη σημασία του Μαραθωνίου που πρέπει να διαφυλαχθεί.
«Ο Μαραθώνας μας λάμπει και πάλι για τον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο. Χιλιάδες οι διαγωνιζόμενοι που ξεκίνησαν το πρωί από την αφετηρία. Είναι όλες και όλοι νικητές», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσίρκας και πρόσθεσε:
«Χθες, στο επιβλητικό τοπίο του Τύμβου κατά την τελετή έναρξης, η πρότασή μας χειροκροτήθηκε θερμά. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για τη μόνιμη διεξαγωγή εδώ των Ολυμπιακών και των Παγκόσμιων Μαραθωνίων και για την αναγνώριση του καλύτερου χρόνου στην αυθεντική διαδρομή, ως μοναδικού επίσημου παγκόσμιου ρεκόρ στην απόσταση. Δεν είναι απλώς ένα ακόμη δρομικό αγώνισμα ο Μαραθώνιος. Είναι πολύ περισσότερα. Οφείλουμε να τον προστατεύσουμε και να τον κρατήσουμε σε επαφή με την ιστορία και τη μοναδική σημασία του».
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Το μετρό “φέρνει” δύο νέα ξενοδοχεία στην Εγνατία
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε συγκροτήματα επώνυμων διαμερισμάτων