THEPOWERGAME
Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι υπάλληλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο σχέδιο συγκατοίκησης περίπου 150 εργαζομένων, τριών διαφορετικών γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου, με πάνω από εκατό 100 υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, με κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών, και το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου. προχώρησαν σε καταγγελία αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης των γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου.
Η ανακοίνωση των υπαλλήλων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, το 2013, οι εργαζόμενοι διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, με την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στα γραφεία μας
Οι σύλλογοι εργαζομένων έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τις απαράδεκτες κτιριακές υποδομές και τις ακόμα πιο απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου, και το γεγονός ότι πλέον για πάνω από μία δεκαετία έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης προς επίλυση σοβαρών κτιριακών ζητημάτων.
Το πρώτο κτίριο της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και το μεγαλύτερο περιφερειακό γραφείο Ασύλου της Ελλάδος λειτούργησε το έτος 2013, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Λ. Κανελλοπούλου κάνοντας χρήση τόσο κτιριακών υποδομών όσο και λυόμενων κατασκευών, όπως κοντέινερ, πρόχειρων αυτοσχέδιων κατασκευών κτλ.
Το τελευταίο διάστημα, στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη, σχεδιάζεται η συγκατοίκηση περίπου 150 εργαζομένων, τριών διαφορετικών γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου, με πάνω από εκατό 100 υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από τις αρχές του Φθινοπώρου, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, χωρίς να έχουν λάβει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση από την Διοίκηση της Υπηρεσίας ή το Υπουργείο, βλέπουν κλιμάκια υπαλλήλων του ΥΠΠΡΟΠΟ να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία του κτιρίου, να μετρούν τους χώρους και να κανονίζουν τη διαρρύθμιση των μελλοντικών τους γραφείων.
Πιθανόν το ζήτημα για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να είναι απλό… Με βάση όσα γνωρίζουμε ως σήμερα, όταν ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι δύο εγκαταλειμμένα κοντέινερ και ελάχιστες θέσεις εργασίας, οι «φήμες» φαίνεται να επιβεβαιώνονται και να μετατρέπονται σε «συγκατοίκηση» με τους εργαζόμενους του ΥΠΠΡΟΠΟ, στη βίαιη μετακίνηση 29 εργαζομένων στο κτίριο Κεράνης, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, ανατρέποντας τον εργασιακό τους βίο και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, αφού αλλάζουν απροειδοποίητα τόπο εργασίας, σε συνωστισμό των υπόλοιπων εργαζομένων σε λιγότερα γραφεία και στο μάλλον πρωτοφανές ενδεχόμενο εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν επιτέλους από τα κοντέινερ σε κτίριο να επιστρέφουν σε αυτά, με αόριστες δηλώσεις του Υπουργείου ότι θα τα επισκευάσει ή θα τα αντικαταστήσει.
Αλλά ας δούμε πού έχουν οδηγήσει οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις για αποκατάσταση των κτιριακών ζητημάτων της Υπηρεσίας Ασύλου, διαχρονικά και γενικά: Απαρχαιωμένα κοντέινερ δεκαετίας στην Κατεχάκη, στις εγκαταστάσεις του ΠΓΑ Θεσσαλονίκης (Πόντου), στο ΑΚΑ Φυλακίου, στο ΑΚΑ Αμυγδαλέζας, τα οποία μπάζουν νερά με μια απλή βροχή,
έχουν πρόβλημα θέρμανσης το χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι.
Εξωτερικούς/περιβάλλοντες χώρους ακατάλληλους και επικίνδυνους τόσο για τους εξυπηρετούμενους όσο και για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου με εργατικά ατυχήματα να έχουν καταγραφεί.
Προβλήματα με το σύστημα κλιματισμού, εδώ και τέσσερα χρόνια, στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Πειραιά, όπως και σε γραφεία του κεντρικού κτηρίου «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
Το ΠΓΑ Θράκης στην Αλεξανδρούπολη έχει αναστείλει τη δια ζώσης εξυπηρέτηση κοινού πριν από το καλοκαίρι, αφού το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο
Δυσπρόσιτα απομακρυσμένα κτίρια, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στον αστικό ιστό, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση με τα ΜΜΜ, όπως στο ΠΓΑ Θεσσαλονίκης και στο κτίριο «Κεράνης» Συνωστισμός σε γραφεία όπου οι εργαζόμενοι ψάχνουν χώρο να κάτσουν όπως το ΠΓΑ Δυτικής Ελλάδας και το ΠΓΑ Πειραιά.
Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τηρεί «σιγή ιχθύος», στα ερωτήματα των εργαζομένων και των συλλόγων τους, που ζητούν κατ’ ελάχιστο ενημέρωση για τη στέγαση των γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου και τις θέσεις εργασίας τους Καταγγέλλουμε την πολιτική που αντιμετωπίζει τους χώρους δουλειάς μας μόνο σαν κόστος, την ώρα που οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου έχουν εργαστεί ανελλιπώς για έντεκα χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας.
Την ώρα που πακτωλός εκατομμυρίων δίνεται για τις υπερδομές κράτησης των μεταναστών, ενώ το Υπουργείο διαφημίζει διεθνώς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την «εμπειρία και αποδοτικότητα» της Υπηρεσίας Ασύλου,ενώ η κυβέρνηση – δια στόματος του πρωθυπουργού – διαφημίζει τις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις ως «παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας» των εργαζομένων…
… γυρίζει το κεφάλι όταν πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας και υποδομές στα γραφεία εξυπηρέτησης των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.
Καταγγέλλουμε την περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας.
Τα κοντέινερ δεν αποτελούν λύση στο ‘πρόβλημα’ της Κατεχάκη και των άλλων γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου!
Απαιτούμε απαντήσεις για το μέλλον των εγκαταστάσεων των γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη!
Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου, σε γραφειακές εγκαταστάσεις, προσβάσιμες, που να πληρούν τους απαραίτητους όρους υγιεινής και ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Πώς θα μειώσουμε τους φόρους στην τριετία
Γρίπη: Πότε θα εμφανιστεί, πόσο θα κρατήσει
Ποια κράτη χρηματοδοτούν την προστασία της βιοποικιλότητας