THEPOWERGAME
Το πρόγραμμα Active Citizens Fund Greece, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώνεται σήμερα, υποστήριξε πολλές ευάλωτες ομάδες, όπως επιζώσες έμφυλης βίας, άτομα με αναπηρίες και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, θύματα βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μετανάστες δεύτερης γενιάς, Ρομά, κρατούμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα, άτομα τρίτης ηλικίας, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και νέους.
Αυτό το πρόγραμμα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα, χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), γνωστού ως EEA Grants. Στόχος του ήταν η ενδυνάμωση και η βιωσιμότητα της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η διαχείριση του προγράμματος στην Ελλάδα ανατέθηκε από κοινού στο Ίδρυμα Μποδοσάκη και στο SolidarityNow. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιχορηγήθηκαν 208 φορείς, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, άτυπων ομάδων, πανεπιστημίων και τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι υλοποίησαν 128 έργα σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα, αλλά και σε αγροτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπως η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι Κυκλάδες και το Αιγαίο. Οι άμεσα ωφελούμενοι ξεπέρασαν τα 152.000 άτομα, ενώ πάνω από 4,3 εκατομμύρια πολίτες ενημερώθηκαν μέσα από 702 δράσεις ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα, την ισότητα και τη χρηστή διακυβέρνηση.
Από τις 586 προτάσεις έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο επτά ανοιχτών προσκλήσεων, υλοποιήθηκαν 128 έργα που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, στην υποστήριξη της συνηγορίας και του εποπτικού ρόλου της Κοινωνίας των Πολιτών, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προαγωγή της ισότητας των φύλων, στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και στην ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων.
Στην Τελετή Λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών στις 22 Οκτωβρίου, γιορτάστηκαν οι ιστορίες επιτυχίας του προγράμματος, παρουσία εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και των δωρητριών χωρών. Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ και αφήγηση ιστοριών αλλαγής. Στη διάρκεια της τελετής, μίλησαν οι Α.Ε. Lajla Brandt Jakhelln, Πρέσβης της Νορβηγίας, η Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη και ο Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος του SolidarityNow, αναδεικνύοντας τη σημασία του προγράμματος για την Κοινωνία των Πολιτών.
Η Πρέσβης της Νορβηγίας, Lajla Brandt Jakhelln, δήλωσε: «Για να παραμείνει η Ευρώπη φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ισχυρού τομέα Κοινωνίας των Πολιτών, που θα προάγει τις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαφάνειας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη νέα χρηματοδοτική περίοδο των EEA Grants θα διατεθούν 159 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων 15 εκατ. θα στηρίξουν την Κοινωνία των Πολιτών.
Η Αθηνά Δεσύπρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ανέφερε ότι η Κοινωνία των Πολιτών παίζει κρίσιμο ρόλο σε περιόδους κρίσης, και η ενδυνάμωσή της αποτελεί προτεραιότητα. Ευχαρίστησε τις δωρήτριες χώρες που στήριξαν το πρόγραμμα με €15 εκατ. ευρώ, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης προς τον τομέα αυτόν.
Ο Στέλιος Ζαββός, Πρόεδρος του SolidarityNow, σημείωσε ότι το πρόγραμμα αποτέλεσε καταλύτη αλλαγής, δίνοντας την ευκαιρία στις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να ενδυναμωθούν και να συμβάλλουν στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα του Active Citizens Fund Greece ήταν σημαντικά: 113.400 ευάλωτα άτομα ωφελήθηκαν από εξειδικευμένες δράσεις, ενώ 14.700 άτομα εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάνω από 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκπαιδεύτηκαν στην προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 53 εκστρατείες συνηγορίας και 44 πρωτοβουλίες για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Η διμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και των δωρητριών χωρών ενισχύθηκε μέσα από 49 πρωτοβουλίες, που ενθάρρυναν τη διασυνοριακή συνεργασία με περισσότερους από 750 συμμετέχοντες. Παράλληλα, το πρόγραμμα προώθησε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών του ΕΟΧ, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων και την υιοθέτηση καλών πρακτικών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ΙΟΒΕ διεξήγαγε έρευνα για τη συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στην ελληνική οικονομία, της οποίας τα ευρήματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Διαβάστε επίσης
“Μπόνους” έως 130 ευρώ για όσους βγουν στη σύνταξη το 2025
Πέντε dark, εορταστικά κοκτέιλ για να περάσετε το Halloween
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”