THEPOWERGAME
Από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, στο υπουργείο Υγείας.
Τονίζεται πως, όλα τα εμβόλια(AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna) θα είναι διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40–44 από την Παρασκευή 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η ηλικιακή ομάδα 40-44 μπορούσε να κλείσει ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Mε βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
4.377.000 εμβολιασμοί στη χώρα
Επιπλέον, ο Mάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 90.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με 110.000 εμβολιασμούς. Συνολικά, έχουν γίνει 4.377.000 εμβολιασμοί. 2.817.000 με την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 26,8% και 1.615.000 και με τις δύο δόσεις, 15,4%.
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην διάρκεια της προστασίας από τα αντισώματα είτε μετά από εμβολιασμό, είτε μετά από νόσηση, μιλώντας για διάρκεια έως 7 μήνες. «Πριν λίγες ημέρες προδημοσιεύτηκε μια πολυκεντρική μελέτη, με τίτλο “Τα αντισώματα παραμένουν μέχρι 13 μήνες και μειώνουν τον κίνδυνο της επαναλοίμωξης”. Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε χαρακτηρίζοντας την μελέτη ενθαρρυντική, καθώς είναι η πρώτη που μιλά για προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους.
Η ίδια μίλησε για ενθαρρυντικά στοιχεία και σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις, ενώ σημείωσε πως δημιουργούνται ελπίδες για ύπαρξη ανοσίας πολύ περισσότερο από ένα χρόνο.
Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει
«Η σύστασή μας είναι μετά από νόσηση, να γίνεται μία δόση εμβολίου», τόνισε ακόμα, λέγοντας πως με τα νέα στοιχεία καταρρίπτονται δύο επιχειρήματα όσων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ότι δηλαδή το εμβόλιο δεν προστατεύει για πολύ καιρό και ότι δεν «καλύπτει» τις μεταλλάξεις.
«Επιχειρήματα του τύπου οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο δεν ισχύουν και όσοι το επικαλούνται κάνουν λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση πραγματοποιείται σήμερα διά ζώσης, τηρώντας βέβαια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Μάλιστα όσοι επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, βρέθηκαν στις 17:00 στο υπουργείο Υγείας, για να υποβληθούν σε rapid test για την είσοδό τους στην αίθουσα Τύπου.